Бразилският съд осъди бунтовника, подкрепящ Болсонаро, на 17 години затвор за нахлуване в Сената

...
Върховният съд на Бразилия обяви 17-годишен затвор в четвъртък за
Коментари Харесай

Върховният съд на Бразилия обяви 17-годишен затвор в четвъртък за първия обвиняем, съден и осъден за нахлуването на властта от поддръжници на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро.

След процес, започнал едва в сряда, 11-те съдии отсъдиха единодушно да осъдят 51-годишния Аесио Перейра, като мнозинството установи, че е извършил сериозни престъпления, включително опит за преврат, когато нахлу в Сената през януари 8, когато хиляди привърженици на Болсонаро се разбунтуваха в опит да свалят левия президент Луис Инасио Лула да Силва.

Съкрушителна охрана, тълпата нахлу в президентския дворец и самия Върховен съд, чупейки прозорци, хвърляйки мебели във фонтани, вандализирайки произведения на изкуството и превръщането на централния подиум на Сената в пързалка.

Това беше първата присъда за бунтовете, които дълбоко разтърсиха нация, все още разделена от минималната победа на Лула над Болсонаро в президентската надпревара в Бразилия през октомври 2022 г.

Насилието, което дойде седмица след встъпването в длъжност на Лула, предизвика неизбежни сравнения с нахлуването в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. от поддръжници на тогавашния президент Доналд Тръмп – политически модел за подражание на Болсонаро.

„Целта (на бунтовниците) беше да завземат насилствено Бразилия и разпространи престъпна атака срещу върховенството на закона в цялата страна," каза съдията Кристиано Занин в четвъртък, произнасяйки решението си.

Трима от съдиите на съда постановиха да осъдят Перейра само по някои от петте обвинения, пред които е изправен, включително по-леки обвинения като унищожаване на собственост.

Осем отсъдиха да го осъдят по всичките пет обвинения, включително насилствено въстание срещу върховенството на закона и опит за преврат.

Перейра, който отрече да е извършил неправомерно действие, направи мобилен телефон с нецензурни думи видео на себе си на масата на президента на Сената по време на безредиците, облечен с тениска с надпис „Военна намеса“ и призоваващ поддръжниците на Болсонаро да „излязат на улицата“.

Първият от стотиците

Адвокати на Перейра, за който се твърди, че е бивш служител на общинската санитарна компания в Сао Пауло, каза пред съда, че техният клиент е бил невъоръжен и не е извършил актове на насилие.

Адвокатът на защитата Себастиао Коелю да Силва нарече процеса "политически мотивиран".

Той е първият обвиняем, който ще бъде съден за безредиците, в първоначалната група от четири дела пред Върховния съд.

Всеки от тях е изправен пред общо до 30 години затвор.

Всичко, като цяло, Върховният съд планира да изслуша общо 232 случая, включващи най-сериозните предполагаеми престъпления, извършени по време на безредиците.

Прокурорите също разследват повече от 1000 други за атаките, предимно по по-леки обвинения, които могат да бъдат уредени чрез споразумения.

Разследващите също работят да проследи финансовите поддръжници зад протестите и да установи дали полицията и армията са играли роля. Седем полицейски командири на Бразилия бяха арестувани миналия месец за неизпълнение на задължения във връзка с безредиците.

Болсонаро, който по това време беше в Съединените щати, е изправен пред разследване по обвинения в подстрекаване на безредиците.

68-годишният стар бивш армейски капитан, открит почитател на бразилския военен режим от 1964-1985 г., отрича да е извършил нарушение.

„Някои хора са обсебени от това да се опитват да ме свържат“ със събитията от 8 януари, каза той пред вестник Folha de Sao Paulo в понеделник .

Болсонаро също е разследван по различни обвинения в корупция и злоупотреба със служебно положение.

През юни избирателните органи му забраниха да се кандидатира за длъжност за осем години заради недоказаните му твърдения, че бразилската система за електронно гласуване е уязвима за големи мащабна измама.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР