Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

Може ли България да прати съветските си изтребители на Украйна?

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че европейски страни ще дават на Украйна изтребители. Това разяснява Mediapool.bg.

Той не даде детайлности на кои страни ще се разчита, само че съгласно военни специалисти ще се търсят остарели руски машини, които украинските Военновъздушни сили познават и могат да употребяват.

Специализираният портал Defense One отбелязва, че три страни членки на НАТО разполагат с сходни машини Полша, Словакия и България.

На въоръжение у нас са и щурмовиците Су 25.

Към момента България разчита на руските МиГ-ове, с цел да охранява въздушното си пространство, и това ще продължи най-малко до доставката на поръчаните 8 F-16, които не е ясно по кое време тъкмо ще бъдат доставени.

По информация на Mediapool все още няма изясненост дали България ще бъде включена в проектите да се трансферират изтребители към Украйна.

Поддръжката на МиГ-овете е скъпа и минава през Русия. Последното държавно управление на Бойко Борисов подписа рамково съглашение с РСК " МиГ " са ремонта и поддръжката на МиГ-овете на обща стойност над 80 млн. лв., с цел да се закрепи обстановката.

След началото на войната в Украйна не е ясно по какъв начин ще се обезпечи поддръжката на МиГ-овете, само че има планувани средства за задачата.

България остана с 14 изтребители МиГ 29, откакто предходната година се разруши една машина в Черно море.

Не всички обаче са в редовност.

Последното държавно управление на Борисов ремонтира и 8 щурмовици Су – 25 в беларуската компания " 558-ми авиоремонтен цех " за над 80 млн. лв..
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР