Върховният касационен съд излезе не спази препоръчителните срокове да обяви

...
Върховният касационен съд излезе не спази препоръчителните срокове да обяви
Коментари Харесай

Марешки отива на избори без окончателна присъда

Върховният касационен съд излезе не съблюдава целесъобразните периоди да разгласи окончателното решение по делото против водача на " Воля " Веселин Марешки. Така Марешки ще се яви на изборите в неделя, без да ясно отговорен ли е по обвиняването за изнудване.

Делото бе оповестено за решено от висшите магистрати на 23 април. Препоръчителният период за оповестяването на правосъдното решение е 1 месец, като при комплицираните каузи той може да е 2 месеца. И двумесечният период обаче изтече преди седмици.

Процесът за за изнудване бе плануван във Върховния касационен съд за 17 март. По молба на отбраната на бизнесмена-политик обаче той бе отложен за след постоянните избори, които бяха на 4 април.   " Разглеждането на делото пред касационния съд в хода на предизборната акция би могло да попречи на Марешки да взе участие интензивно в нея и да окаже въздействие върху изборния резултат " , стимулира се Върховен касационен съд за какво отсрочва процеса.

Марешки първо бе оневинен от Окръжния съд във Варна, а след това приет за отговорен от апелативния и наказан на 4 години затвор. Той получи наказание под минимума от 5 години, очакван от Наказателния кодекс за изнудването, за което е упрекнат, защото е минало прекомерно дълго време от действието до присъдата. Това записа в претекстовете за решението си Апелативният съд във Варна. В тях написа още, че за Марешки са събрани " спорни характеристични данни "  - несъмнено, той е известна персона. Сред част от обществото се употребява с положително име и престиж, само че измежду други е прочут като човек, от който може да се чака всичко, с връзки в престъпните среди и с възприятието, " че всичко може да му се размине " .

Мотивите на апелативните магистрати бяха оповестени през ноември м.г. Още тогава пътят на проблема към последната инстанция беше отворен. Три месеца обаче не стигнаха на документите да пропътуват от Варна до София. Апелативният съд във Варна изясни, че забавянето е " заради затрудненото поради пандемията връчване на правосъдни бумаги в София ". 

Освен да лежи 4 години в пандиза при общ режим, съдът реши, че Марешки би трябвало да заплати и 8000 лв. санкция. Подсъдимата с него Красимира Колева бе наказана на 3 години и 6 месеца отнемане от независимост и 6000 лева санкция.  от апелативния съд, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 година за да принудят Асен Миланов да заплаща всеки месец 10 000 лв., го заплашили с разрушение на стопанисваното от него заведение и със основаване на спънки и прекратяване на комерсиалната активност. " Деянието било съпроводено с заличаване и разваляне на имущество ", одобри съдът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР