Върховният административен съдПетчленен състав на Върховния административен съд реши окончателно,

...
Върховният административен съдПетчленен състав на Върховния административен съд реши окончателно,
Коментари Харесай

Безплатно инвитро и за 43-годишните, лекарка се пребори в съда

Върховният административен съд
Петчленен състав на Върховния административен съд реши дефинитивно, че дамите, навършили 43 години имат право на безвъзмездни инвитро процедури. Върховните магистрати оставиха в действие решение на тричленен състав на съда от 1 юли тази година. С него бяха анулирани разпореждания от Правилника на Центъра за асистирана репродукция, публикуван от министъра на опазването на здравето, които постановяваха възбрана за разпределяне на финансиране за осъществяване на този тип медицински процедури.

Въпросната наредба споделяше, че при дами, навършили 43 години към датата на подаване на заявката, не се се прави финансиране на втори и трети опит за асистирана репродукция.

По този метод се регламентира спомагателен аршин, съставляващ възрастово ограничаване за установяване на лицата за организационно и финансово подкрепяне със средства от Центъра за асистирана репродукция, счита съдът.

Магистратите са на мнение, че при приемането на оспорените разпореждания са позволени основни процедурни нарушавания в прорез с условията на Закона за нормативните актове.

Текстовете от правилника бяха оспорени от лекарка, на която е отказано инвитро, защото е навършила 43 години, написа Lex.bg. Адвокатите на медичката Михаил Екимджиев и Катина Бончева показаха пред съда, че Законът за здравето не слага условие за възраст за асистираната репродукция и с правилника на процедура е дописан законът. Според тях ограничаването за възраст е и дискриминационно, тъй като пренебрегва самостоятелните репродуктивни качества на дамите, а по този начин финансиране се отхвърля на фиктивен симптом. Според дамата, на която е отказано инвитро и юристите ѝ, рационалният, уравновесен и недискриминационен метод, потвърждаван и в решения на Европейския съд по правата на индивида, е да се регистрират както справедливи критерии, какъвто е възрастта, по този начин и самостоятелните здравни индикатори, които дефинират опцията за забременяване.

Над 145 000 са двойките в България, които се нуждаят от асистирана репродукция, с цел да заченат дете, оповестиха в края на ноември от фондация „ Искам бебе “, която от 2007 година подкрепя двойки с репродуктивни проблеми, оповестява Българска телеграфна агенция.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР