Върховният административен съд (ВАС) призна правото на семейство лесбийки да

...
Върховният административен съд (ВАС) призна правото на семейство лесбийки да
Коментари Харесай

Позволиха на еднополова двойка да живее в България

Върховният административен съд (ВАС) призна правото на семейство лесбийки да живее и обитава у нас, упражнявайки правото си на свободно напредване в Европейския съюз, заяви " Дарик ".

Окончателното правосъдно решение е по проблема на австралийката Кристина и французойката Мариама, които през 2016-та година подписват брак във Франция. През същата година австралийката получава разрешение да обитава в България, само че при започване на 2018-та година Министерство на вътрешните работи отхвърля на Кристина това престояване, като се базира на Конституцията и определението за брак като " съюз сред мъж и жена ".

Решението е първа крачка към контролиране на връзките на еднополовите двойки у нас, съобщи пред " Дарик " юрист Деница Любенова, която е представлявала фамилията пред съда. Според нея идната крачка би трябвало да бъде признание на еднополовите бракове, подписани сред български жители в чужбина.

Припомняме, че правото на престояване и признаването на права в сватбен съюз се трансфораха в проблем и за Европейския съд, след заведено дело от румънец и американец. Става въпрос за румънеца Адриан Коман и неговия американски сътрудник Робърт Клейборн Хамилтън, на които управляващите в Румъния отхвърлят да дават непрекъснат престой. Коман и американецът Хамилтън се срещат в Сентрал Парк в Ню Йорк през 2002 година. Сключват брак в Брюксел и вземат решение да заминат за Румъния, където да се открият. Понеже Хамилтън е американец и няма право да остане в страна от Европейски Съюз повече от 3 месеца, двамата подават документи за непрекъснат престой. Молбата им обаче е отхвърлена, защото в Румъния свидетелството им за брак е невалидно съгласно законите на страната, в която еднополовите бракове са неразрешени.

В последна сметка Европейският съд се произнесе по проблема, като разгласи следното - правата, произлизащи от брачния съюз, важат за гей браковете в Европейски Съюз на всички места, само че гей бракове може да не се подписват на всички места в Европейски Съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР