Върховният административен съд (ВАС) прекрати общо 23 дела, образувани по

...
Върховният административен съд (ВАС) прекрати общо 23 дела, образувани по
Коментари Харесай

ВАС прекрати общо 23 дела, образувани по жалби на Атака против решения на ЦИК

Върховният административен съд (ВАС) приключи общо 23 каузи, формирани по тъжби на политическа партия " Атака ", както и на Коалиция " Обединени патриоти - НФСБ, Атака и Вътрешна македонска революционна организация ", срещу решения на ЦИК за установяване състава на общо 24 районни изборни комисии (РИК) в страната. Това оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд.

Причината за прекратяването е, че жалбите са процесуално неприемливи, защото решенията на ЦИК се отнасят до обединението от партии " Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и Вътрешна македонска революционна организация ", а не до партията - жалбоподател, в качеството му на персонифициран индивид на процедурата по член 60 от Изборния кодекс.

Както Върховен административен съд към този момент се е произнесъл, откакто член на съдружна организация не е директен получател на обжалвания акт, той няма законово предпазен юридически интерес от обжалване, защото липсват данни за неподходящо засягане върху правната сфера на партията, като обособен участник в обединението. В случая няма данни за нарушение, ограничение на субективни права или основаване на нови субективни права или отговорности на самостоятелния участник в обединението, написа в известието.

" Атака " не взе участие независимо, като политическа партия, в правното отношение с ЦИК при установяване състава на РИК. Липсата на законово предпазен юридически интерес от обжалване обуславя процесуална недопустимост на тези тъжби на съображение чл.159, т.4 Административнопроцесуален кодекс, заради което жалбите следва да бъдат оставени без разглеждане и производствата по тях - прекъснати, написа още в известието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР