Върховният административен съд отмени избора на ректор на Техническия университет

...
Върховният административен съд отмени избора на ректор на Техническия университет
Коментари Харесай

ТУ София остава без ректор. Защо

Върховният административен съд анулира избора на ректор на Техническия университет в София, състоял се в края на 2019 година, след тъжба на един от общо петте претенденти за поста тогава. Предстои министърът на образованието да назначи длъжностен ректор на висшето образователно заведение, заяви БНР. 

В края на октомври 2019 година общото заседание на университета избира за нов ректор проф. Иван Кралов след балотаж сред него и проф. Любомир Димитров. Изборът е обжалван в Административен съд София-град от един от петте претенденти за поста проф. Веско Панов.

Той апелира избора, защото не е склонен с опцията членовете на Общото заседание да гласоподават в поддръжка на повече от един претендент преди балотажа, както е протекъл изборът на нов ректор преди 2 години. 

Административен съд София град отхвърля жалбата му. Със свое решение от 16-ти декември обаче Върховен административен съд отменя  избора на ректор от края на 2019 година От това следва, че министърът на образованието би трябвало да назначи длъжностен ректор, който би трябвало да провежда и организира изборитеза нов ректор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР