Върховният административен съд окончателно отхвърли промените в Плана за управление

...
Върховният административен съд окончателно отхвърли промените в Плана за управление
Коментари Харесай

Банско ще прави референдум за втори лифт

Върховният административен съд дефинитивно отхвърли измененията в Плана за ръководство на Национален парк " Пирин ". Съдебното решение беше приветствано от екокоалицията „ За да остане природа в България “.

Димитър Русков – общински консултант в Банско и ръководител на съдружие " Бъдеще за община Банско " обаче, сподели в изявление за Българска национална телевизия, че случилото се демонстрира разделянето в обществото.

„ Това решение, несъмнено, че не ни удовлетворява. Ние считаме, че това решение е взето под напън от така наречен " зелени ". Това, което нощес стана – зелените честват, демонстрира какъв брой е разграничено нашето общество. Значи нашият тим победи вашия, вместо да търсим консенсус и да търсим неща, които ни събират, ние се радваме, че една групичка е победила друга групичка, доста значимо “, безапелационен бе Русков.

Той сподели, че има концепция за иницииране на локален референдум за ски зоната в региона:

„ Ние, локалните хора, се считаме за природозащитници и сме го посочили доста пъти на процедура. Ние не желаеме да унищожим природата, в противен случай, ние осъзнаваме какъв брой е скъпа нашата природа и че това ни е най-голямото благосъстояние, ние други благосъстояния нямаме. В тази връзка желая да кажа, че нашите планове са да предизвикваме един локален референдум за това дали да се развива ски зона Банско, дали да се построява втора кабина, и въз основата на този референдум да сложим и да желаеме от Народното събрание законови промени, с цел да стане допустимо да се прави зимен туризъм в планините на България. “

Димитър Русков акцентира, че референдумът ще бъде иницииран в най-скоро време. Той разяснява и за какво не е била възприета концепцията на починалия планинар Боян Петров да се направи втори въжен превоз, само че единствено това:

„ Обсъждано е, само че нали въпреки всичко би трябвало да има някаква законова форма, би трябвало да има някакъв акт на държавен орган, ние въпреки всичко сме единствено представители на жителите, ние нямаме тази власт и тази мощ да кажем “: Това по този начин ще стане, другояче ще стане “. Трябва някакви полемики да се вършат, при което страната да застане зад това и да каже: „ Добре, щом по този начин желаете и зелените, и локалните, и бизнесът, по този начин го вършим “. Намираме законовата форма и по този начин “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР