Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи във

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи във
Коментари Харесай

ВАП сезира министъра на вътрешните работи по повод получена от кмета на София информация за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи по отношение на получена от кмета на гр. София информация.

В нея се показва, че Столична община е била сезирана с две писма – от общински съветници от групата на „ Демократична България “ и от представляващи Политическа партия „ Код “, за оповестено в обществените мрежи осъществяване на всеобщо мероприятие на 10 декември 2022 година (събота), което може да е „ ориентирано към принудително изменение на конституционния ред и териториалната целокупност на страната “, както и че събитието може да е „ противоречащо на решенията на Европейски Съюз “.

ВАП е направила инспекция във връзка с изложената в писмото от кмета на гр. София информация и на приложения снимков материал. Направена е и информация за уведомленията за образуване на събития по Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) към Столична община.  

Съгласно наредбите на ЗМВР и ПУДМВР активността на вътрешното министерство е ориентирана към правата и свободите на жителите, противопоставяне на престъпността, отбрана на националната сигурност, запазване на публичния ред и пожарна сигурност и отбрана на популацията. 

С оглед на това и на база на откритото при осъществената от ВАП подробна инспекция, материалите са изпратени на министъра на вътрешните работи по подготвеност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР