Варенето, както всеки друг метод за приготвяне на храна, притежава

...
Варенето, както всеки друг метод за приготвяне на храна, притежава
Коментари Харесай

Правила при готвене на водна баня

Варенето, както всеки различен способ за подготвяне на храна, има както своите преимущества, по този начин и своите дефекти. Този способ за топлинна обработка на храната е може би най-древният. През хилядолетията се е трансформирал в една от най-хубавите разновидности за приготвянето на вкусна и здравословна храна. Варенето е и най-често употребяваният способ в актуалната кулинария.

Процесът на варене съставлява термична обработка на храна в течност. При нея топлината се разпределя отмерено. Нормалното варене протича при температура 100 градуса. Ако в течността е добавена сол, тя се повишава на 107 градуса. Когато течността кипне, тя се понижава до 90 градуса. При нужда температурата може да се редуцира до 80 С.

Има няколко типа варене: в кипяща вода, в студена вода, на пара и на водна баня.

Варенето на водна баня е един от най-бавните процеси. За да се справите сполучливо с тази трудоемка задача, би трябвало наложително да се следват някои правила. Водната баня е измежду най-широко употребяваните способи в диетичната кухня. При него продуктите не се прегряват, а на повърхността им се образува тънка коричка. Така те стават по-лесно смилаеми и доста вкусни.

Сместа, която ще се вари, се слага в съд, а той в различен, цялостен с авансово сгорещената вода. Варенето на водна баня в никакъв случай не трябва да стартира в студена вода. Топлината на водата също по този начин зависи от вида ядене. Тя може да е или вряла или към 80 градуса, за приготвянето на крем карамел да вземем за пример.

 разрушени яйца

При процеса на самото готвене, част от водата може да се изпари доста бързо. Поради това би трябвало да се прибавя още, само че наложително със същата температура.

За да се амортизират въздушните мехури от кипенето и с цел да бъде врящата консистенция постоянна, в самия съд се слага решетка или поставка, най-добре от дебела хартия.

Водната баня с гореща вода е съвършен метод да се стопли готовият крем. За да се охлади пък се поставя на водна баня със студена вода. През цялото време на готвенето на водна баня сместа се разбърква пламенно с бъркалка.

На водна баня можете да разтопите шоколад, с цел да си извършите шоколадов кувертюр. Или просто си направете апетитен крем карамел.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР