Върбата е лечебно растение, познато от древността. Въпреки че понякога

...
Върбата е лечебно растение, познато от древността. Въпреки че понякога
Коментари Харесай

Всички ползи на кората от върба

Върбата е лечебно растение, познато от древността. Въпреки че от време на време са употребявани и нейните листа, кората на дървото е известна като мощно лечебно средство в националната медицина на доста страни.

Какво прави кората на върбата потребна?

Тя съдържа вещество, наречено гликозид салицин. Това е натурален съставен елемент, неповторим по своите свойства, който е открит от немския академик Бухнер при започване на 19 век. Малко по-късно италиански професори съумяват да изолират от веществото " саликс " - добре познатата салицилова киселина. Именно на негова основа се появява лекарството, познато на всички в формалната медицина - аспирина. В момента обаче салициловата киселина се получава изкуствено, защото е доста скъпо да се извлича от кората на върбата (бяла върба).

Когато приемате салицин под формата на тинктури или отвари от върбова кора, салициловата киселина стартира да се създава в човешкото тяло. Нейният резултат е по-малко нездравословен от резултата на синтетичния аспирин. Проучванията демонстрират, че продължителната му приложимост въздейства негативно върху действието на храносмилателната система.

Освен салицина върбовата кората съдържа танини, оксалати, флавоноиди, пектини, аминокиселини, аскорбинова киселина, смоли и др.

Какви изгоди носи кората от върба?

Кората на бялата върба има диуретичен, жлъчегонен, кръвоспиращ, дезинфекционен, противовъзпалителен, противовирусен, противопаразитен, температуропонижаващ, болкоуспокояващ, стягащ, потогонен, противоревматичен, успокоителен, хипнотичен, антиоксидантен, имуностимулиращ резултат.

Полезното растение може да понижи кръвното налягане, да се оправи с треската, да облекчи възпалението, да преодолее вирусни инфекции, да отстрани паразитите от тялото и да спре диарията. Също по този начин предизвиква бързото укрепване на отворени рани и изгаряния по кожата, има удобен резултат върху засегнатите стави и патологично променените вени. Можете да употребявате върбова кора освен за дейно лекуване, само че и за профилактика на разнообразни болести.

Препоръчва се потреблението върбова кора при следните болести:

- невралгия с друг произход;

- остеохондроза;

- сърдечни заболявания;

- ревматични болести, подагра;

- цистит;

- увреждане на ставната тъкан;

- стомашно-чревни болести ;

- разширени вени;

- парадонтоза;

- респираторни и вирусни инфекции;

- прекалено изпотяване;

- гинекологични патологии;

- болести и лезии на кожата.

- меланхолия, хронична отмалялост и проблеми със съня.

Кора от върба при признаци на диабет

 Отвара от кора на върба

Хората със захарен диабет постоянно се сблъскват с появяването на такива неприятни признаци като лезии и рани по кожата, болки в ставите. Отварата от бяла върба ще помогне да се справите с тези прояви на заболяването. Ежедневните вани за крайници, обтриването и компресите ще облекчат положението, болките в ставите и ще възстановят засегнатата кожа. Може да се употребява външно за елиминиране на признаците на диабет за дълго време.

Върба при настинки и болки в гърлото

Възможно е да се облекчи висока температура и интензивна тресчица, които постоянно съпровождат грип и респираторни инфекции. Антипиретичният резултат на кората от върба оказва помощ за облекчение на положението и ускорение на лечебния развой. В допълнение, върбовата кора оказва помощ да се справите със кашлицата, както и възпаленото гърло. Лечебното растение може да се приема при тонзилит, бронхит и други болести, които засягат дихателните пътища. Използва се както вътрешно на запарка, по този начин и за промивки на гърлото и гаргара на всеки 2-3 часа. Да се приема единствено от лица над 16 години!

Кора от върба за разширени вени

Ваните за крайници с разтвор от сварена кора от върба се смятат за едно от ефикасните средства при лекуването на разширени вени. Това лекарство ще помогне за подсилване на стените на вените, ускорение на кръвообращението, облекчение на подуването на краката и унищожаване на възпалението. Необходимо е процедурата да се прави всеки ден (за предпочитане вечер). За задачата лечебният разтвор би трябвало да се излее в огромен леген или различен необятен съд и краката би трябвало да се потопят в него. Една сесия би трябвало да продължи 20-30 минути.

Бяла върба против ставни болести

Тинктурата и отварата от върба оказват помощ да се справите с възпалителните процеси, засягащи ставите. Редовната приложимост на лекарството ще отстрани офанзивите на болежка, отичане, нараснала температура, които се появяват при ревматоиден артрит, подагра и други патологии, локализирани в ставните тъкани. Може да се приема през устата, както и да се втрива и вършат компреси с разтвор от върбова кора. Пълният курс на лекуване с това растение би трябвало да продължи минимум един месец.

Лечение на невралгия с кора от върба

Ако периферните нерви са повредени, кората от върба ще помогне за облекчение на болката и възпалението в засегнатата област. За лекуване на невралгия се употребяват запарка за масажи и компреси. Стерилна забрадка или марля се навлажнява в авансово приготвена охладена течност и се нанася върху засегнатата област. Можете да втриете в болното място алкохолна смес от върбова кора. Процедурата би трябвало да се организира постоянно, до момента в който всички признаци на болестта бъдат изцяло отстранени.

Кора от върба при жлъчнокаменна болест

За всевъзможни нарушавания на приключването на жлъчка (дискинезия, жлъчнокаменна болест) може да се употребява и кора от върба. Специалните свойства на това растение ще оказват помощ за премахването на жлъчката от тялото, ще облекчат спазмите и възпалението на жлъчните пътища. Необходимо е да приемате дребни дози запарка за един месец. Следващият курс може да се повтори след 2 седмици.

Бяла върба и стомашни болести

При гастрит, чест продължителен запек, храносмилателни разстройства е потребно да се употребява запарка от кора на бяла върба 30-40 минути преди хранене. Здравословната напитка може да понижи болката и възпалението в епигастриалната област. При язва на стомаха би трябвало да откажете да приемате кора от върба. При такова заболяване билковият лек може да навреди на отслабеното тяло.

При сърдечни болести и хипертония

Отварата и тинктурата от върбова кора са потребни и при сърдечни болести: постоянният ѝ банкет възстановява сърдечния темп, уголемява коронарните съдове, усилва амплитудата на контракциите на сърдечния мускул и има емфатичен седативен резултат.

Кора от върба против женски заболявания

При гинекологични болести отвари от върбова кора могат да се употребяват за антисептични промивки и седящи вани. Такива средства ще оказват помощ за понижаване на сърбежа, ще облекчат дискомфорта в региона на външните гениталии и ще подобрят положението на тазовите органи. Необходимо е да се правят постоянно процедури, до момента в който отварата постоянно би трябвало да е с удобна стайна температура. Най-добре е да се консултирате с Вашия доктор преди лекуването.

Върба против кожни и други болести

Отварата от бяла върба оказва помощ за възобновяване на повредените кожни сектори, прекъсване на кървенето и укрепване на рани. Растението ще помогне да се отстрани болката от изгаряния, да се справите с лющенето на кожата при псориазис и доста други дерматологични болести. Върху засегнатата кожа можете да прилагате компреси и приложения, да вършиме лосиони, да втривате. При прекалено изпотяване се предлага да обтривате засегнатите места с разтвор за външна приложимост. При парадонтоза можете да се жабурите и да изплаквате устната празнина с запарка от кората.

Рецепти с кора от върба

Отвара. Залейте с 1 чаша вряла вода 1 супена лъжица смляна кора. Поставете съда с разтвора на печката и го загрейте на водна баня за към 30 минути. След това прецедете, оставете да се охлади и разредете с преварена вода, тъй че най-после да имате цяла чаша запарка. Трябва да употребявате готовата запарка 4-5 пъти дневно преди хранене. Препоръчителната единична доза от отварата е 1 супена лъжица.

Запарка от върбова кора

1 чаена лъжичка върбова кора се залива с 2 чаши вряла вода, престоява към 5 минути и се прецежда. Пие се по 1 кафена чаша няколко пъти денем.

Студен извлек от кора от върба

1 чаена лъжичка върбова кора се накисва в половин литър студена вода за на 8 часа и се прецежда. Количеството се изпива за 1 ден.

Тинктура с алкохол от върбова кора

Залейте 150 г кора от бяла върба с 500 мл 40% алкохол (ракия, водка, разводнен спирт), оставете в продължение на 30 дни. След месец прецедете. Приемайте 30-40 капки 3 пъти дневно в продължение на 2 седмици.

Разтвор за вани и компреси с върбова кора

120 г кора от върба би трябвало да се залеят с гореща вода (около 5 литра), да се вари течността за към 10 минути, след което оставете разтворът да кисне 20-30 минути. Готовият артикул може да се употребява за вани за крайници при разширени вени, тромбофлебит, ставни болести, както и за компреси при лекуване на изгаряния, екземи и други кожни лезии.

Противопоказания при банкет на кора от върба

Забранено е да се одобряват настойки и отвари от кора на върба за деца и юноши под 16-годишна възраст, които са заболели от простуда и грип. Също по този начин това лекарство не би трябвало да се употребява по време на бременност, стой стомашни язви, брадикардия, бронхиална астма, самостоятелна нетърпимост към аспирин и други алергии. Прекаленият банкет може да раздразни лигавицата на устата и стомашно-чревния тракт!

Как се събира върбова кора за лечебни цели?

За най-лечебна се смята бялата върба (Salix alba). Суровини за лекуване се събират от дървета, които към този момент са достигнали възраст от 6 години.

Не би трябвало да ги събирате от всички дървета, които намерите. Този развой въздейства негативно върху растежа на върбата, тъй че е целесъобразно да се прави умерено. Това ще резервира популацията от дървета в избрана област и затова постоянно ще имате опция да съберете нова партида за лечебни цели.

Обикновено събирането става от млади връхни клончета при започване на пролетта, когато стартира сокодвижението. Ако не сте осведомен с технологията на събиране и сушене на кора от върба, целесъобразно е да си закупите кората от профилиран билкарски магазин или аптека.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР