Въпросът защо депутатите не намериха време за законодателните промени, свързани

...
Въпросът защо депутатите не намериха време за законодателните промени, свързани
Коментари Харесай

Симидчиев предупреди, че ще ни мъчи троен коктейл от вируси

Въпросът за какво депутатите не откриха време за законодателните промени, свързани с карантината на заболели от Covid-19 и техни контактни, само че пък още веднъж пощадиха законово частните лечебни заведения, които все по този начин няма да купуват медикаменти посредством публични поръчки, макар че за задачата НЗОК им дава обществени финанси, тормози доктор Александър Симидчиев, народен представител от Демократична България и заместник-председател на парламентарната здравна комисия.

В изявление за БНР той изясни за какво в Народното събрание не е паднала карантината за болните от коронавирус: " Има софтуерно време сред това да се внесе едно предложение, да мине през здравната комисия, Законът за здравето да бъде отворен, след което да може да мине през зала и да се одобри на второ четене. Това е един развой, който обикновено за общоприет закон лишава към 2 месеца. В момента, имайки поради, че сме в предизборна обстановка и мощно е лимитирана опцията за работа на Народното събрание, това, което се получава, е, че се одобряват закони, импортирани преди 3-4 месеца и са маркирани като предпочитани, свързани със периоди ".
-->
" Отпадането на карантината е обвързвано с това Covid-19 да бъде дефиниран като изключително рискова зараза в Закона за здравето - това би трябвало да отпадне и то ще отпадне сигурно при първото отваряне на Закона за здравето, дружно с други промени, които би трябвало да станат в същия закон ", разяснява доктор Симидчиев.

По думите му проблемите в бранша са много и те не могат да се лимитират единствено и само с Covid-19, само че той ще стане доста настоящ в този момент. Навсякъде в Европа, както и у нас, броят на случаите нараства, акцентира той. Нарастват и случаите на грип и респираторен вирус. Според него тази година за първи път ще се следи композиция от трите инфекции.

Д-р Симидчиев счита, че равнищата на скритата заболеваемост няма да са по-малки от преди: " Не по-малко от двама-трима недиагностицирани за всеки диагностициран, т.е. диагностицирани към 30%. Тези числа, които имаме на дневна база, би трябвало да бъдат умножени по 3 или по 4, с цел да получим действителното равнище на инфектираност в нашата страна ".

По думите му с писиар тестванията могат да бъдат хванати новите разновидности на Covid-19. При бързите проби това може да не стане, добави той. Според него хората би трябвало да са с нараснало внимание и когато имат признаци, да се самоизолират.

По въпроса с медикаментите, доктор Симидчиев акцентира, че от ПП-ДБ са дали своят вот за това да има публични поръчки за всички лечебни заведения. Според него изискванията би трябвало да бъдат идентични за всички и да няма фаворизирани. " Разликата сред държавните и частните субекти е, че частните субекти може да имат лични дистрибутори на лекарства, които да могат да им оферират по-високи цени и по този метод общественият запас да се употребява непозволено ".

В зала обяснихме, че ние сме в наказателна процедура за непозволена държавна помощ, означи още депутатът от Демократична България. За него е тайнственост за какво по този начин са дали своят вот останалите депутати.

" Предстои България да влезе в условия да би трябвало да заплаща за това, което се случва. Ще бъдат милиони, евентуално двуцифрени милиони. Независимо какъв брой е, значимото е, че нарушаваме права на хората - вместо да даваме лекарства или медицински услуги, да би трябвало да плащаме санкции, тъй като не съблюдаваме законодателството ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР