Въпросът с кулинарните предпочитания в миналото е твърде любопитен за

...
Въпросът с кулинарните предпочитания в миналото е твърде любопитен за
Коментари Харесай

Отхвърлени в миналото храни

Въпросът с кулинарните желания в предишното е прекомерно любопитен за нас през днешния ден. Не по-малко забавен и е въпросът със неразрешените храни и претекстовете, които вършат едни храни нежелани и отхвърляни и дори неразрешени за хората. Можем да кажем, че главните аргументи за отхвърлянето на избрани храни са две: едната е религиозни аргументи в най-дълбока античност. Втората е непознаване на избрани храни и боязън от потреблението им след Великите географски открития, когато в Европа са импортирани доста нови култури и континентът се сблъсква с обилие от непознати храни.

Отхвърлени храни по религиозни аргументи в дълбока античност

 Отхвърлени храни

Без подозрение в основата на всички хранителни забрани в древността стои религията. Затова, с цел да разберем кои храни са били отхвърляни още в дълбока античност, би трябвало да се обърнем към най-подробния източник - Библията. Библейската кухня се оказва с много в детайли създаден хранителен правилник. Там научаваме, че първоначално Бог позволява на Адам и Ева единствено вегетарианска храна.

След Потопа на трапезата на индивида се появява месото, въпреки да се допуска, че синът на Адам и Ева - Авел, който е отглеждал животни, се е хранел с месото и млякото им. Чак за Ной и неговото семейство възбраната за ястие на месо отпада публично.

Бог дава обстоен лист кои храни са неразрешени за ястие за юдеите. Животните се разделят на чисти и нечисти и нечистите влизат в листата на отхвърлените като храна. Камила, мишка, заек и свиня са някои от животните, избрани като нечисти и отпадат от опциите за хранене.

От водните животни са изключени всички, които нямат пера и люспи. Извън менюто остават морските блага като раци, омари, сепии, октоподи и хрущялните риби.

 Морските блага са отхвърлени храни в израелската кухня

При птиците в възбраната влизат изброени представители на птичия свят: които и през днешния ден не са ядливи - орел, сокол, гарван, лебед, щъркел, паун и доста други. От влечугите съвсем всички са отхвърлени.

Християнската софра се оказва по-толерантна към хранещите се. Разбирането е, че не това, което влиза в устата, осквернява индивида, а това, което излиза от нея. Но въпреки всичко има и отхвърлени храни. Става въпрос основно за езическите жертвени храни. Те са били избрани като нежелана допустима храна за вярващия християнин.

Отхвърлени храни заради непознаването им след Великите географски открития

 Отхвърлени в предишното храни

С Великите географски открития в Европа навлизат доста нови култури, храни с чужд усет и някои от тях са провокирали съмнение у хората на европейския континент. Трябва да прибавим и обстоятелството, че доста от тези храни са изглеждали напълно друго спрямо днешния им тип и по този начин ще стане ясно за какво са отхвърляни от трапезата.

Динята в древността е изглеждала напълно друго. Не е съдържала задоволително ликопен, който да придава познатия през днешния ден червен цвят. Имала е и по-големи семки, по тази причина не се е радвала на интереса, който има през днешния ден към нея.

Още по-стряскащо е изглеждал доматът. Смятаме го за зарзават, само че в действителност той е плод. Доматите през Средните епохи са били зелени на цвят и с величина на череша. До ХVІІІ век хората не ги ядели, тъй като мислели, че са отровни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР