Въпросът Кой, как и по какви критерии финансира културни проекти

...
Въпросът Кой, как и по какви критерии финансира културни проекти
Коментари Харесай

Доно Цветков заведе 2 дела срещу Община Варна за отказ на достъп до обществена информация 


Въпросът „ Кой, по какъв начин и по какви критерии финансира културни планове с общински паривъв Варна? “ би трябвало да има явен и обществено наличен отговор, тъй като средстватаидват от налозите на варненци. На процедура обаче е загадка кой план с какви мотивии експертни оценки е получил финансиране по локалния фонд “Култура ”. Товаустановява музикалният продуцент и създател на Международния музикален фестивал “Откритие “ Доно Цветков, притежател на три награди Варна, който през август предходната година подава искане по Закона за достъп до социална информация.
Целта му е да обясни по какъв начин са оценени другите културни планове, кандидатствализа общински пари от 2017 до 2021 година, какви са били претекстовете за съответните
оценки, дали докладите след осъществяване на плановете подхождат на обещанията и
т.н..

Искането визира и одобрени конгреси, които получават солидна финансова поддръжка от бюджета на Варна. Отговорите биха помогнали да се обясни какво друго финансиране получават тези планове, защо съответно са дадени средствата от варненския бюджет, до каква степен финансирането с пари на варненци им обезпечава добър културен артикул, както и по-поносима цена на билетите.
Друг въпрос, който не е получил отговор при настояването за достъп до информация, е какъв брой е коствала на варненци художествената стратегия и техническото застраховане на програмата за Деня на Варна и по какъв начин са регистрирани разноските, които още веднъж са от бюджета на града. От Община Варна стимулират формалния си отговор, който на процедура не дава никакви съответни данни, с това, че информацията визира персонални данни на към 500 физически и юридически лица, работили по тези планове. Тъй като Законът за достъп до социална информация ясно показва, че когато някой е получило oбществено финансиране, т.е, е длъжен индивид, тази информация също е социална и единодушието им в сходен случай не е належащо. А когато данните засягат трети лица, Община Варна може да потърси тяхното единодушие, тъй че да има изясненост по какъв начин седават пари за просвета във Варна. Цветков заведе две каузи, първото от които се гледа на8 февруари и е в очакване на решение от съда, а второто следва на 11 април, още веднъж в Административен съд – Варна.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР