Въпреки рязкото покачване на цените на енергията и недостига на

...
Въпреки рязкото покачване на цените на енергията и недостига на
Коментари Харесай

Нидерландия може да спаси Европа от газова криза. Защо не го прави

Въпреки внезапното повишаване на цените на силата и дефицита на доставки на синьо гориво в Европейски Съюз, нидерландското държавно управление взе решение да продължи със затварянето на кладенците за природен газ в региона на Грьонинген. Находището е едно от най-големите в света, оценено на към 1000 милиарда евро (б.р. – 1 трлн. долара). Но към този момент това богатство, наподобява, ще стои неизползваемо в обозримо бъдеще, предава Euronews.

Причината за решението са сеизмични удари, провокирани от добива на газ в региона. Досега са регистрирани към 1200 трусове, като към 27 хиляди домове са съществено развалени и се смятат за рискови за живеене “, съобщи Ян Уигболдус, президент на Грьонингенския газов съвет, представляващ група от организации на гражданското общество в засегнатия район.
-->
Все по-голям брой специалисти обаче упорстват държавното управление да преразгледа решението си и да удължи добива на газ най-малко с още няколко години. Това, настояват те, може да помогне за обезпечаване на бъдещи доставки на газ и за понижаване на цените на силата.

„ Полето може да бъде отворено още веднъж при положение на изключителна обстановка – а точно, когато хората, живеещи в Германия, Естония или други страни, в действителност изпитват дефицит на газ. След това решението дали да се отвори още веднъж газовото находище в Грьонинген, с цел да се създава повече синьо гориво, ще бъде преразгледано “, съобщи Мичел Мюлдер, професор по контролиране на енергийните пазари в университета в Грьонинген.

Алтернатива на добива на газ вкъщи е вносът на газ от чужбина. Нидерландия пусна в употреба спомагателен LNG терминал. Други страни – като Германия и Франция – също построяват нова инфраструктура за импорт на полутечен природен газ.

Около 81 хиляди работни места са свързани с нидерландската оранжерийна промишленост, а половината от фирмите са изправени пред финансови проблеми заради възходящите цени на газа.

Разширяването на добива на газовото находище в Гронинген може да облекчи ситуацията им, въпреки че промишлеността също подхваща ограничения за адаптиране към новата действителност, както изяснява шефът на оранжерия Юлиска ван дер Бреген.

Трябваше да затворим едно място и да се сбогуваме с 30% от чиновниците си. Проблемът са високите цени на силата и по тази причина би трябвало да понижим потреблението й – с към 30%. Целият отрасъл може да свие използването с 900 млн. куб. метра газ “, добави тя.

Погледнато в вероятност, 900 млн. куб. метра газ са еквивалентни на зареждането на три нидерландски града.

Но дали дейности като тези ще бъдат задоволителни? Нидерландия пусна още веднъж своите въглищни електроцентрали и това е неприятна вест за задачите на Европейски Съюз в региона на климата. Използването на газ от Грьонинген би било по-малко нездравословно за околната среда, само че най-малко към този момент не наподобява евентуално държавното управление да промени решението си.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР