Въпреки правителствените мерки за спасяване на работни места от Сдружението

...
Въпреки правителствените мерки за спасяване на работни места от Сдружението
Коментари Харесай

Заведенията освобождават 200 000 служители до края на март

Въпреки държавните ограничения за избавяне на работни места от Сдружението на заведенията предвиждат, че до края на март ще бъдат освободени 150 000 до 200 000 заети в сектора.

Според тях мярката страната да изплаща 60% от трудовите хонорари на тези хора няма да сработи. „ Ако си представим, че един чиновник бъде скъсен и той отиде в бюрото по труда и си подаде документите, компенсацията, което ще получи е тъкмо 60%. Разликата е, че като остане да работи при нас, ние ще би трябвало да поемем осигуровките върху тези 60% ", разяснява пред БНР Емил Коларов от Сдружението на заведенията.

Някои заведения и заведения за хранене се пробват да преориентират активността си и да стартират да подготвят храна за доставки, само че даже и това не е решение, смята Коларов. " Не може години наред да си работил по една скица и в един миг за 2 дни, за 1 седмица, та даже за 1 месец да реорганизираш активността си като започнеш да продаваш храна за у дома. Как хората ще те научат и ще купуват от тебе? ", споделя Коларов. 

Никаква метаморфоза не може да избави увеселителните заведения, питейните заведения, кафенета, които затварят на 100%. Техните служители сега са в заплатен или неплатен отпуск или даже към този момент са освободени, сподели Коларов.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) още веднъж подсетиха за препоръчаните от тях 16 избавителни ограничения. " Обърнахме се към държавното управление с искане цяла група отговорности да бъдат изместени във времето. Всичко се заплаща, ще си го платим, само че молим да бъде изместено във времето, с цел да осигурим запас за заплати ”, изясни Евгений Иванов, изп. шеф на КРИБ. Засега кабинетът отсрочи единствено подаването на годишните заявления за корпоративния налог и заплащането на локалните налози и такси за 30 юни. Бизнесът желае още отроска за месечните заплащания на Данък добавена стойност, както и за заплащането на осигуровки и данък общ приход, без да се начисляват лихви.

" Що се отнася до обещанието на страната да изплаща 60% от заплатата на чиновници, с цел да не бъдат уволнявани, този пакет към момента е единствено препоръчан, само че не и утвърден ", коментира Иванов.

В графата „ обезпечаване на ликвидност ” от КРИБ упорстват за компенсации за високите цени на излъчванията за енергоинтензивните предприятия. " Например тези, които вършат цинк, при който 60% от цената е ток, за тях трябва има обезщетения и това е европейски модел ”, съобщи Иванов. Друго предложение на КРИБ е малките екрани да се освободят от таксата, която заплащат, тъй като рекламата секва, а хората би трябвало да се осведомят. От КРИБ към момента не са коментирали до каква степен ефикасна ще е схемата за подкрепяне на закъсали компании посредством Българската банка за развиване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР