Въпреки правилата на парламента, управляващите вмъкнаха в дневния ред на

...
Въпреки правилата на парламента, управляващите вмъкнаха в дневния ред на
Коментари Харесай

На ръба избраха Сачева за министър

Въпреки разпоредбите на Народното събрание, ръководещите вмъкнаха в дневния ред на вчерашното изключително съвещание точка за приемане на оставката на министъра на труда и обществената политика Бисер Петков и назначението на Деница Сачева. След двучасов спор 114 депутати от ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ гласоподаваха " за " рокадата, 106 от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Атака " бяха срещу, а трима от " Воля " се въздържаха, с което постът на Сачева бе подсигурен от едвам 5 гласа допълнително. Кандидатурата на бъдещия обществен министър сбито бе показана от вицепремиера Томислав Дончев.

Какво значение имат кадровите промени, когато е сгрешен моделът, попита от парламентарната естрада Корнелия Нинова. Председателката на Българска социалистическа партия напомни, че промяната на здравните министри по този начин и не обезпечи промяна в бранша.

За оставката на обществения министър постоянно има мотиви, изненадва ме, че цялото държавно управление не си подава оставката, съобщи Георги Гьоков. Той бе безапелационен, че икономическата и обществената политика са в злополука, неравенствата стават все по-големи, бедността се усилва, приходите са ниски, популацията застарява, образованието е несъответстващо, а ръководещото болшинство няма никаква визия за обществената сфера и не може да взема решение проблемите, които се задълбочават.

МТСП е единствен източник на вяра за мнозина и не е без значение кой ще го оглави, безапелационен бе Крум Зарков. Той напомни, че 1,5 млн. пенсионери живеят под прага на бедността. В това министерство няма никаква концепция какво би трябвало да се случи на следващия ден, уверен е зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България ".

Левицата предвижда, че Сачева ще върне " джендър идеологията " на политическото поле.

" Смяна на министри на правилото " стани да седна " не взема решение нито един от въпросите в обществената сфера. Сачева ще завари същите проблеми в МТСП ", безапелационен бе Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

Припомняме, че още напролет на 2017 година, когато се сформираше това държавно управление, Сачева бе посочена за възможен обществен министър, а в края на кабинета " Борисов 2 " за към година бе обществен зам.-министър. Довчера Сачева бе зам.-министър на образованието и науката и отговаряше за приобщаващото обучение, което визира политиките за уязвими групи деца, отговаряше и за механизма за връщане на отпаднали възпитаници. През 2013 година, тогава като претендент за народен представител от ДСБ, тя водеше гневна акция против ГЕРБ. " Директори на общински и държавни компании по места са принуждавани да стават членове на ГЕРБ, с цел да запазят работата си - тъкмо както в комунизма. Фирмите са мачкани и рекетирани, както в никакъв случай до момента. Така наречената поддръжка за ГЕРБ се основава на боязън от репресии ", твърди Сачева единствено преди няколко години.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР