Въпреки пандемичната обстановка през миналата година лошите кредити у нас

...
Въпреки пандемичната обстановка през миналата година лошите кредити у нас
Коментари Харесай

Лошите кредити се върнаха на нива от 2019 година

Въпреки пандемичната конюнктура през предходната година неприятните заеми у нас съумяха да се върнат на равнища от предкризисната 2019 година, сподели информация на „ Монитор ” в данните за необслужваните заеми и задатъци и насъбраната амортизация, оповестени от Българска национална банка (БНБ). Макар и с краткотрайно повишаване, делът на този вид заеми в банковите портфейли у нас остава нищожен.

По формулировка под „ неприятен ” заем се схваща подобен, при който има просрочие за вноската над 90 дни, даже и над 180 дни. Понякога в тази група влизат и отговорности, за които няма аспект скоро да бъдат изплатени. Данните на Българска народна банка демонстрират, че към края на март 2020 година общо номиналната стойност на изтеглените заеми от българските семейства е 24,6 милиарда лева.

От тях необслужваните заеми са в размер на 1,7 милиарда лева. В края на първото полугодие е регистриран единственият растеж на неприятните заеми за годината. Тогава изтеглените от банките суми са 24,8 милиарда лева от които 1,850 милиарда лева са необслужвани. През лятото индикаторът стартира да спада, а в края на септември стига 1,809 милиарда лева До края на 2020 година пък необслужваните заеми са в размер на 1,784 милиарда лева, което е нищожен растеж по отношение на 2019 година, когато те са 1,774 милиарда лева.

Размерът на жилищните и потребителските заеми с просрочие се резервира съвсем без смяна през 2020 година През първото тримесечие има 419,4 млн. лева заеми, обезпечени с жилищен парцел и с просрочие над 180 дни. Потребителските заеми с такова закъснение са над 707,8 млн. лева В края на юни има повишаване на жилищните заеми до 424,6 млн. лева, а пък тези за ползване спадат до 686,3 млн. лева През третото тримесечие

наклонността се обръща и ипотеките с просрочие над 6 месеца са към този момент 408,5 млн. лева, или с към 16 млн. лева по-малко. Потребителските заеми пък порастват и стигат над 685 млн. лева Логично, през декември, когато се регистрира спад в общия размер на необслужваните заеми, има понижение и в двата типа отговорности. Ипотеките спадат под 400 млн. лева и са към този момент 355,1 млн. лева в края на 2020 г.

Потребителските заеми пък са 668,1 млн. лева Макар през 2020 година да има спад в неприятните заеми, то редица институции и специалисти предизвестяват, че от средата на тази година може да има растеж на необслужваните заеми. Причина за това е освен пандемичната конюнктура, само че и изтеклият кредитен мораториум. Очакванията са, че не всеки българин ще се оправи да си стъпи на краката в точния момент и надлежно, даже след забавянето на вноските, той може още веднъж да пропусне да ги заплаща заради нестабилни приходи, изгубена работа и пр.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР