Въпреки нарастващата инфлация от началото на годината и трудната геополитическа

...
Въпреки нарастващата инфлация от началото на годината и трудната геополитическа
Коментари Харесай

Продажбите на смарт часовници са се увеличили с 30% през последното тримесечие

Въпреки възходящата инфлация от началото на годината и сложната геополитическа конюнктура по света, доставките на смарт часовници са се нараснали с 30% на годишна база през третото тримесечие на 2022 година. Най-голям растеж, 171%, бележи Индия, която за първи път се трансформира в най-големия пазар на смартчасовници в света, макар че другите пазари, като се изключи Китай и Европа, също демонстрират позитивна динамичност, оповестяват анализаторите на Counterpoint Research.

Най-големият мотор на растежа са смарт часовниците, работещи с базови софтуерни платформи без опция за инсталиране на приложения от трети страни, като през третото тримесечие доставките им се усилиха повече от два пъти на годишна база и доближиха 35% от общия пазар. Доставките на смартчасовници с операционни системи от висок клас (HLOS), като Гугъл Wear OS и Apple watchOS, също са се нараснали с 23% на годишна база. По-силните индикатори за динамичност сочат, че пазарът се уголемява към по-евтини базови модели, макар че приходите от джаджи HLOS са съвсем 10 пъти по-високи от тези на устройствата от бюджетния сегмент заради по-високата междинна продажна цена (ASP).
-->
Силните продажби на пуснатия през септември смарт часовник Apple Watch 8 разрешиха на американския производител да усили продажбите си с 48% на годишна база. Моделите от последно потомство съставляват 56% от всички доставки. Като цяло през третото тримесечие Apple е имала почти половината от пазара на часовници HLOS, само че въпреки всичко по-малко, в сравнение с през второто тримесечие, когато е имала 54% от общия пазар, заради спада на продажбите в Северна Америка и Европа - главните пазари на компанията.

През отчетния интервал Samsung пусна на пазара серията Galaxy Watch5, като означи тримесечен растеж от 62 % и усили каузи си в сегмента на HLOS с 5 % спрямо предходното тримесечие. В съпоставяне с третото тримесечие на 2021 година Samsung усили доставките си единствено с 6%, което докара до загуба на позиции в Индия, където те спаднаха под 3%. На международния пазар корейският производител резервира второто си място, като понижава каузи си с 2,7% на годишна база, до момента в който разликата с третия Noise от Индия понижава.

Продажбите на Noise са се нараснали с 218% спрямо третото тримесечие на 2021 година - компанията е преди всичко в Индия и на трето място в международен мащаб след Apple и Samsung. Друг локален производител, Fire-Boltt, обаче изостава с по-малко от 1 % от локалния водач, като пазарният му дял остава неизменен по отношение на предходното тримесечие. Въпреки това компанията загуби водачеството си на вътрешния пазар от съперник, само че резервира четвъртото си място в международен мащаб.

Huawei означи 65% растеж на годишна база, само че за първи път от 2018 година насам не реализира нищо в Индия за Q3. Китайският производител още веднъж бе класиран на пето място в международен мащаб. Подобно на другите два индийски колоса, шестият по величина боат в света оперира с артикули от начално равнище - той също счупи летвата от 2 милиона доставени устройства през тримесечието. И най-после, Garmin не е трансформирал данните за доставките спрямо предходната година, само че е съумял да усили приходите си с 11%: неговата ASP е с 365 $ по-висока от тази на Apple.

По отношение на районите Индия за първи път е международен водач, като нейният пазар на смарт часовници е повишен със 171% през третото тримесечие. Основният мотор на растежа в страната беше празничният сезон. Местните марки уголемяват асортимента си от евтини артикули и усилват локалното произвеждане. Най-важната функционалност за потребителите е Bluetooth позвъняването (58% от устройствата разполагат с него), а локалните консуматори харесват смарт часовници с огромни екрани - повече от половината имат 1,5 до 1,69-инчови екрани.

От четвъртото тримесечие на 2020 година до второто тримесечие на 2022 година най-големият пазар на смарт часовници в света е Северна Америка, която към момента отбелязва 21% годишен растеж, само че внезапното нарастване на продажбите в Индия изтласка Америка на второ място. Но в Китай, където има тежка пандемия и стопански спад, се следи спад от 28% на годишна база, а пазарът му се свива за четвърто следващо тримесечие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР