Въпреки наименованието си, той не засяга само първокурсниците; в началото

...
Въпреки наименованието си, той не засяга само първокурсниците; в началото
Коментари Харесай

„Грипът на първокурсника“: Какво е и как да се предпазим

Въпреки наименованието си, той не визира единствено първокурсниците; при започване на новата образователна година всички могат да бъдат застигнати от тази досадна болест. Но какво в действителност съставлява грипът на първокурсника, за какво се появява всяка година и най-важното – има ли метод да го избегнем?

Макар да наподобява, че всички се разболяват от едно и също, това не е наложително – сходно на елементарната простуда, и този грип е по-скоро събирателно разбиране за разнообразни патогени, които може да са грипни вируси, както подсказва името, само че също по този начин и други респираторни вируси, които са по-често срещани през есенните месеци, като ентеровируси, риновируси и коронавируси (включително SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19).

Симптомите могат да варират според от съответния случай, само че постоянно са много сходни с тези, които свързваме с елементарната простуда или грипа, като възпалено гърло, кашлица, хрема, отмалялост, висока температура и главоболие.

Трябва да се означи, че някои от тези признаци са сходни с тези на менингита – рядка, само че сериозна зараза, от която студентите са изключително застрашени. Съществуват ваксини, които могат да ни предпазят от нея, само че въпреки всичко е потребно да се знаят някои от главните признаци: висока температура, мощно главоболие, вдървеност във врата и сензитивност към светлина. Понякога могат да се появят и обриви, само че не постоянно, тъй че е най-добре да не чакате да се появят.

Според публикацията на молекулярния биолог доктор Дерек Гейтър, оповестена в The Conversation, не можем да кажем с решителност за какво се случва грипът на първокурсника. Той изяснява, че „ що се отнася до твърдата просвета, няма задоволително доказателства, с цел да разберем в действителност произхода и закономерностите на положението (ако това е едно състояние) “.

Има обаче теории като доста от тях се основават на концепцията, че напорът на нови студенти значи и напор на палитра от вируси, на които не всички имунни системи са били изложена преди, и че интензивното другарство, което се случва през първите няколко седмици, усилва още повече възможностите за излагане на тях.

Дори и да не е по този начин, началото на образователната година нормално съответствува с началото на годишния сезон на заболяванията – интервал от годината, който също води до затваряне на пространствата и доближаване на хората.

Грипът на първокурсника евентуално е по-труден за отбягване, само че въпреки всичко има някои стъпки, които могат да се подхващат, с цел да се понижат възможностите за разболяване.

Малко може да се направи, с цел да се стои настрани от тълпите – даже и да не сте по празненствата, в 1 курс хората към момента вървят на лекции – само че нормалният метод за отбягване на респираторни вируси, като постоянно миене на ръцете, поддържане на непорочност и потребление на дезинфектант за ръце, може да помогне. Също по този начин носенето на маска, в случай че се чувствате зле и не можете да избегнете излизането на открито, оказва помощ за предотвратяване на другите.

За поддържане на имунната система в бойна подготвеност ви би трябвало задоволително и хубава храна (включително плодове и зеленчуци), питиета (не, нямаме поради алкохол) и сън.

Ако грипът въпреки всичко ви затигне, методът към лекуването му евентуално ви е прочут: настанете се комфортно в леглото, поспивайте и пийте доста вода.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР