Въпреки че управляващите отмениха машинното гласуване и такова няма да

...
Въпреки че управляващите отмениха машинното гласуване и такова няма да
Коментари Харесай

Кабинетът шоково увеличи разходите за изборите

Въпреки че ръководещите анулираха машинното гласоподаване и такова няма да има наесен, държавното управление отпуска рекордните 70.7 млн. лева за локалния избор на 27 октомври. Това излиза наяве от утвърдената от Министерския съвет в сряда план-сметка за изборите. Толкова милиони не са били давани от страната за избори. Сумата е с 20 млн. лева повече по отношение на изборите за кметове и общински съветници преди четири години. Тогава вторият кабинет на Борисов отпусна близо 51 млн. лева Разликата в този момент е още по-драстична, защото в тези 51 млн. лева тогава влязоха и разноските за извършения по същото време народен референдум, който бе по въпроса дали да има отдалечено електронно гласоподаване.

От известието на държавната осведомителна работа не излиза наяве какво е наложило забележителното завишаване на изборните разноски, само че представителят на ЦИК Александър Андреев го оправда с нарастването на възнаграждението на членовете на изборните комисии и с инфлацията.

Един от главните причини на ГЕРБ за премахването на машините за локалния избор бе, че са " извънредно скъпи " и че единствено 27 % от имащите право на глас са дали своят вот с тях на евровота през май. " 60 лева коства 1 избор на един гласоподавател с машинно гласоподаване, а цената на един глас, пуснат с хартиена бюлетина, е 77 стотинки ", разгласи при започване на юли шефката на правната комисия в Народно събрание Анна Александрова.

От думите на Александър Андреев пред " Сега " стана ясно, че в случай че машинното гласоподаване беше останало, сумата щеше да набъбне още повече.  " Минали са 4 година, при всички случаи и възнагражденията са се нараснали в другите ведомства, както и разноските, които ще бъдат са по-високи ", посочи  Андреев. 

Като друга съществена причина за нараствания разход той уточни покачването на разноските на членовете на общинските и секционните изборни комисии - ОИК и СИК. " По този метод ще бъдат подтиквани да вземат участие оптимално добре в образованието и в подготовката на самия избирателен ден - на пространствата и след това предаването на изборните бумаги. Там заплащането е диференцирано, т.е. едно е възнаграждението, в случай че член на СИК взе участие във всичките действия, друго е, в случай че се е явил единствено на изборите и с приключването на изборния ден си е тръгнал ", разясни представителят на ЦИК. По думите му парите за бюлетините също ще са повече, защото за отпечатването им ще отиде повече хартия. Все отново това са четири типа гласоподаване - за кметове, за общински съветници, за районни кметове и вероятен балотаж, сподели той.

Един от огромните проблеми на изборите у нас е ниското възнаграждение на техните членове и неналичието на искащи да изкарат към денонощие против 50 лева

Увеличението на възнагражденията на членовете на СИК и ОИК, които ще са надлежно 12 000 и 265, се вижда и от едно от последните решения на ЦИК.  Според него ръководител на общинска комисия ще получава на месец 1060 лева (в общини до 350 секции), 1175 лева (между 351 и 1000 секции) и 1400 лева (за Столичната община). Месечните хонорари на членовете ще е 960 лева (в общини до 350 секции), 1060 лева (между 351 и 1000 секции) и 1270 лева (за Столична община).

Членовете на комисиите ще получават възнаграждение от 6 септември 2019 година до седмица след оповестяването на резултатите от първи и втори тур.

На предходния локален избор ръководителите на ОИК според от броя на секциите взимаха с към 200 лева по-малко.

Председател на СИК ще получава към този момент 100 лева за първи тур и 65 лева при втори. Зам.-председателите ще вземат надлежно 90 лева и 60 лева, а членовете - 80 лева и 55 лева Полагат се и спомагателни хонорари за нареждане на помещението за гласоподаване за предаването на протоколите и т. н.

Пожарна охрана ПЕРА

Евроизборите през май костваха на бюджета 32.4 млн. лева плюс 9 млн. лева спомагателни средства за машинното гласоподаване. Последните парламентарни избори от 2017 година пък са коствали на бюджета близо 30 млн. лева

Сега съгласно план-сметката на Министерски съвет за изборите през октомври по перото за възнаграждението на представителите на общинските и секционните комисии ще отидат близо 31 млн. лева от общата сума. 16 млн. лева . ще са за логистичното обезпечаване на вота от регионалните управи, 10 млн. лева . ще са разноските на ЦИК, а други 10.5 млн. лева . ще са за вътрешното министерство за обезпечаване на реда.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР