Въпреки, че тук е изтръскана торбата с парите излизат най-различни

...
Въпреки, че тук е изтръскана торбата с парите излизат най-различни
Коментари Харесай

Ревизоро раздал бонуси за половин милион само за месец

Въпреки, че тук е изтръскана торбата с парите излизат най-различни документи. Днес излезе един​.   През април бившният към този момент министър Емил Димитров е одобрил в допълнение материално стимулиране на основна дирекция " Оперативна стратегия околна среда " (ОПОС) в размер над 500 000 лв.. Това е растеж от 200%, при междинен % за администрацията на министерството от 40%.  Това заяви на брифинг министърът на околната среда и водите Асен Личев.

" Вероятно, тъй като ОПОС е отхвърлил 2 задания, които съставляват недостига на министерството в размер на 8,5 млн. лева Тази история е още на фаза изследване ", съобщи служебният министър. 

Той заяви, че вчера ведомството е изпратило до Министерския съвет писмо по какъв начин да се извърши екологичното законодателство, в това число и това за Закона за биологичното многообразие във връзка с Плана за развиване, възобновяване и резистентност.  " Дали сме и допустимо най-кратката процедура, с цел да не спъваме напъните на държавното управление. "

Личев бе безапелационен в това, че няма да се откаже от концепцията да спре вноса   на боклуци. " Няма да се пропукам. Продължава подготовката, както си я бях замислим  в сходство със Закона за околната среда ", означи министърът. 

На брифинга стана ясно и че има забавени процедури по издаване на сложни разрешителни. Затова е изготвен график с приоритизиране.

Министерството на околната среда и водите показа Националния отчет за положението и опазването на околната среда. В него са наранени основни тенденции, проблеми и провокации.

Докладът е за положението на околната среда в страната към 2019 година Изготвен е от взаимна работна група от водещи специалисти от Министерство на околната среда и водите и Изпълнителната организация по околна среда. Състои се от 16 раздела и към този момент е признат на съвещание на Министерския съвет.

По време на брифинга стана ясно, че наклонността, която се вижда за последните 29 години е, че понижават излъчванията на главните замърсители,  с  изключение на ФПЧ - 2,5, като от отчета е изведен извода, че причина за повишаването е изгарянето в битовия бранш.

Замърсяването с ФПЧ 10 продължава да бъде главен проблем за качеството на атмосферния въздух в страната и процентът на популацията, живеещо при равнища на замърсяване с ФПЧ 10 над допустимите правила е доста висок – 60.8%.

Освен това се усилва броят на настоящите селищни пречиствателни станции за отпадъчни води от 78 бр. (2010 г.) на 173 бр. (2019 г.) и нараства делът на популацията обвързвано, с пречиствателни станции за отпадъчни води от 47.8% (2010 г.)  на 64.6% (2019 г.).

През 2019 година се следи опазване на наклонността за възстановяване качеството на повърхностните води в страната във връзка с главните физико-химични индикатори, както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект.

Като цяло може да се заключи, че през 2018-2019 година и обратно, разрезът демонстрира опазване на качеството на повърхностните води във връзка с главните знаци, като при някой даже има леко усъвършенстване.

Разходите за запазване и възобновяване на околната среда на национално равнище се правят оценка на 2308,05 млн. лева, като относителният им дял от брутния вътрешен артикул (БВП) е 1,93%. Това е най-високото ниво на годишните разноски за интервала 2016 – 2019 година

Процентът на контрактуваните средства по отношение на общия финансов запас на „ Оперативна стратегия Околна среда 2014 – 2020 година “  в края на 2019 година e 92,3%, или 3,2 милиарда лева В края на 2019 година усвоените от бенефициентите средства са почти 936 млн. лева, които съставляват 29,3% от контрактуваните суми по програмата.

Постъпленията по сметката на ПУДООС, образувани от разнообразни източници за 2019 година са в размер на 82 090 756 лева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР