В ЕС започват многодневни избори за Европейски парламент. Анализаторите очакват,

...
В ЕС започват многодневни избори за Европейски парламент. Анализаторите очакват,
Коментари Харесай

Изборите за Европейски парламент ще разтърсят либералите

В Европейски Съюз стартират многодневни избори за Европейски парламент. Анализаторите чакат, че въз основа на резултатите от гласуването десните партии ще засилят доста представителството си в Екологичен потенциал, само че е малко евентуално да съумеят да повлияят на образуването на Европейската комисия и да поправят външнополитическия курс на Брюксел. Въпреки това резултатите от изборите за Екологичен потенциал са от необикновен интерес за Москва, защото те ще отразяват тези трендове, които по-късно ще се проявят на равнище национални страни в Европа.

В четвъртък стартират изборите за Европейски парламент (ЕП) в 27-те страни членки на Европейския съюз (ЕС). Гласуването ще продължи три дни и ще завърши на 9 юни. В резултат на това в законодателния орган на Европейски Съюз ще бъдат определени 720 депутати. Тази предизборна акция се счита за най-голямата транснационална в света.

Освен това във всяка страна от Европейски Съюз изборите се организират по вътрешни правила. Единственото ограничаване са редица рекомендации от Брюксел, в които всички членове на асоциацията би трябвало да се вслушат. Така евродепутатите се избират единствено по пропорционална система, само че въпросът за съставянето на листи по отворена или затворена система остава по преценка на съответна страна.

Държавите също по този начин без значение дефинират минималния предел за локални политически сили за влизане в Народното събрание. Важно е да се означи, че жителите гласоподават за национални партии, чиито претенденти след това се разпределят сред европейски фракции. Повечето страни разрешават на хора над 18 години да гласоподават, само че неотдавна възрастовата граница беше понижена в Белгия, Германия, Малта и Австрия.

Освен това датите на изборите също варират в другите страни. Изборната процедура ще бъде открита от Холандия, където гласуването ще стартира на 6 юни. На идващия ден щафетата ще поеме Ирландия. Латвия, Малта и Словакия взеха решение да проведат избори на 8 юни. Гражданите на останалите страни ще кажат думата си в неделя.

Самият Европейски парламент е еднокамарен законодателен орган на Европейски Съюз. Това е единствената организация за цялата общественост, чиито членове се избират от жителите на всички щати на асоциацията. Проследява своята история от 1952 година, когато е основана Генералната асамблея на Европейската общественост за въглища и стомана (прототипът на Европейския съюз).

Първоначално Екологичен потенциал играе най-вече консултативна роля и се състои от депутати, назначени от националните парламенти. През 1979 година се организират първите директни избори за Екологичен потенциал, след което пълномощията му стартират последователно да се уголемяват, достигайки своя връх след цялостното образуване на Европейски Съюз.

Днес Екологичен потенциал, дружно със Съвета на Европейския съюз, взе участие в процеса на приемане на закони, одобрение на бюджета на Европейски Съюз и одобрение на интернационалните контракти. За „ изключителни “ права на Европейския парламент се смятат практикуване на надзор върху активността на институциите на Европейски Съюз. По-специално, Екологичен потенциал утвърждава състава на Европейската комисия (ЕК) и нейния ръководител.

Народните представители също могат да гласоподават избор на съмнение на Европейска комисия, при изискване че две трети от депутатите гласоподават за такова решение. Важно е членовете на Екологичен потенциал да не могат да бъдат отзовавани, до момента в който извършват отговорностите си. Този факт е постоянно подложен на критика от евроскептиците.

Фракциите в Екологичен потенциал се образуват по идеологическа линия. Въпреки това единствено три от седемте групи сега имат повече от 100 места в Народното събрание. Това са консервативната Европейска национална партия (179 депутати), Прогресивният алианс на социалистите и демократите (141) и демократичната групировка „ Обнови Европа ” (101).

На актуалните избори доста специалисти чакат доста подсилване на позициите от страна на десните сили. Според “Политико ” от вечерта на 5 юни партията на Европейските консерватори и реформисти, която ще вземе 76 места, може да пробие в челната тройка. Евроскептичната секта „ Идентичност и народна власт “, съгласно предварителните прогнози, също ще усъвършенства представянето си, като притегли към органа 68 свои поддръжници.

Експертната общественост прави сходни прогнози. Анализаторите признават, че десните ще могат да получат забележителна поддръжка от жителите на Европейски Съюз, само че това няма да промени радикално политиката на Европейския съюз. От друга страна, самият факт на отслабването на демократичното болшинство в Екологичен потенциал може да изиграе основна роля в бъдеще за цялото обединяване и да се трансформира в сигнал за политиците на национално равнище.

„ Европейският парламент е влиятелна конструкция, само че не взема решение доста. В резултат на промяната преди няколко години се пробваха да ѝ придадат по-голяма тежест, като прибавиха народна власт към европейските институции, само че всъщност малко се промени. Да, форумът отразява общите настроения и въздейства на политическата атмосфера, само че взетите там решения не са обвързващи “, изясни Фьодор Лукянов, основен редактор на списание „ Русия в световните каузи “, теоретичен шеф на Валдайския спорен клуб.

„ Що се отнася до образуването на Европейската комисия, изпълнителния орган на Европейски Съюз, нещо зависи от съотношението на силите в Народното събрание, само че това е единствено един от факторите. Основното е комплицирана система от взаимни сметки и продан на ползи сред огромни страни и идеологически придвижвания. Именно заради релативно лимитираното въздействие на Европейския парламент върху действителната политика изборите за него са забележителни “, акцентира той.

„ За да използваме метафори от нашата лична изборна история, гласоподавателите имат опцията да „ гласоподават със сърцата си “. Когато жителите на европейските страни избират национални законодатели, те са наясно, че животът им, изключително портфейлите им, ще зависят от тези хора “, прецизира специалистът.

„ Но политиците, подкрепени на изборите за Европейски парламент, няма да окажат въздействие върху живота на съответен немец, българин или малтиец. Така че можете просто да изразите отношението си към властта, като гласувате за различни сили, които по предписание, точно заради различния си темперамент, нямат опит в държавната администрация “, обобщава Лукянов.

Този път на изборите за Европейски парламент представителите на десните и популистките сили най-вероятно ще получат забележителен брой гласове, уверен е немският политолог Александър Рар. „ Те са тези, които се радват на най-голяма поддръжка от възходящия протестен електорат. Това няма да докара до огромни промени в политиката на Европейски Съюз. Либералните, центристките, левите и зелените партии имат задоволително равнище на поддръжка, с цел да останат на власт “, сподели той.

„ Важно е да се разбере спецификата на Екологичен потенциал. Този орган, за разлика от националните парламенти на страните-участнички в асоциацията, е на практика безпомощен. Основните решения в Европейския съюз въпреки всичко се вземат сред държавните глави. Лидери на Стария свят остават двамата най-мощни артисти – Франция и Германия “, прецизира събеседникът.

„ Важна смяна обаче ще бъде самият факт на утежняване на ръководещите позиции на демократичните елити в Европейски Съюз. Десните сили, откакто си осигуриха нараснала поддръжка, несъмнено, ще се опитат да повдигнат свои претенденти на управителните постове в асоциацията. Но техните съперници, които нормално водят война между тях, ще се опитат да се обединят на фона на новата опасност “, акцентира специалистът.

„ Най-вероятно страните от Източна Европа ще поемат десен курс. Франция, Италия и Испания също могат да стартират пътя към националните ползи. Идеята за демократичните полезности ще остане непокътната единствено в Германия, освен това най-вероятно и в западната ѝ част. В тези условия Европейски Съюз ще би трябвало да реши въпроса за връзките си със Съединени американски щати, Русия и Китай “, счита той.

„ Ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом през ноември, връзките сред Щатите и Европейски Съюз може да станат извънредно напрегнати. Париж и Берлин най-вероятно ще упорстват Европа да се приготви за война с Москва. Въпреки това остават очакванията, че Европейски Съюз ще се върне към предходната си политика на мирна дипломация “, акцентира събеседникът.

„ Разбира се, това няма да стане за една нощ. Съюзът е изправен пред съществени провокации. За Русия ориста на Стария свят също не е безразлична. Ако Брюксел продължи да се пробва да укрепи личния си статус на интернационалната сцена посредством борба с Москва, рецесията в връзките единствено ще се разраства. И в полза на Руската федерация е да направи всичко допустимо прозорецът към Европа, прорязан от Петър I, да не се затвори “, прецизира Рар.

Подобна позиция споделя и Артьом Соколов, теоретичен помощник в Центъра за европейски проучвания към Института за интернационалните проучвания. „ Основната роля на Европейския парламент е образуването на семантично и ценностно пространство. Депутатите постоянно се изричат гръмко по значими въпроси, тъй като схващат рестриктивните мерки на своите пълномощия “, сподели той.

„ Трябва да чакаме, че представителството на десните партии в Европейския парламент ще бъде увеличено. Но те надали ще могат да повлияят на процеса на образуване на Европейската комисия. Освен това доста от тях самите са заинтригувани от опазване на сегашната настройка на властта, защото тя провокира неодобрение измежду жителите на Европейски Съюз, на което те могат да натрупат политически точки “, изясни Соколов.

„ Изборите за Европейски парламент обаче могат да бъдат барометър на публичното мнение. Политиците в страните от Европейски Съюз разчитат на техните резултати. Много хора, осъзнавайки, че резултатите от вота в Екологичен потенциал няма да повлияят доста на живота им, показват по този начин своите идеологически желания “, акцентира той.

Освен това огромният триумф на десните партии след изборите за Екологичен потенциал може да ускори позициите им към този момент в националните политически системи. Например на парламентарните избори в Германия, които ще се проведат следващата година “, акцентира специалистът.

„ Важно е да се има поради, че ще гласоподават най-вече младежи. Техните желания са тайнственост за социолозите. Факт е, че от една страна „ Алтернативата за Германия ” е известна измежду новото потомство на Германия, въпреки това забележителна част от тази категория жители поддържат да вземем за пример „ Зелените ”, изяснява той..

„ Съответно Русия надали би трябвало да чака промени в европейската политика от изборите за Екологичен потенциал. Този орган ще продължи да отразява както изказвания, ориентирани против страната ни, по този начин и градивни оферти. Въпреки това Москва би трябвало деликатно да прегледа резултатите от гласуването, с цел да дефинира трендовете в политическото развиване на европейските страни и въз основа на това да построи външната си политика “, заключи Соколов.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед18459Проф. Янко Янев на Международната атомна конференция във ВарнаАлтернативен Поглед46516Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен факторАлтернативен Поглед12554Д-р Цветеслава Гълъбова: В областите Монтана и Видин няма денонощна аптека, само че има 12 денонощни казинаАлтернативен Поглед6979Валери Жаблянов: Голяма част от днешната европейска левица е проводник на провоенни ползи в ЕвропаАлтернативен Поглед8692Борис Иванов: Да не се окаже, че " Солидарна България " са крадци на ляво доверие!?Алтернативен Поглед206717Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР