Въпреки че съставът на новата антикорупционна комисия все още не

...
Въпреки че съставът на новата антикорупционна комисия все още не
Коментари Харесай

Управляващите вече предлагат поправки в новия антикорупционен закон

Въпреки че съставът на новата антикорупционна комисия към момента не е запълнен, депутатите към този момент желаят да трансформират закона, с който тя беше основана. От уеб страницата на Народното събрание се вижда, че ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и неговият заместител Христиан Митев (Обединени патриоти) са внесли промени в нормативния акт.

Двамата оферират да се даде гратисен период до 1 декември 2019 година общинските съветници да оправят несъвместимостите и спора на ползи. Според новия закон, който влезе в действие в края на януари, общински консултант не може да взе участие в управата, надзорния или контролния съвет на търговски сдружения с общинско присъединяване или да работи като пълномощник, синдик, ликвидатор.

Забранено е и да са еднолични търговци, съдружници, акционери на комерсиално сдружение, което има подписани контракти с неговата община, както и с търговски сдружения с общинско присъединяване или с общински предприятия.

Настоящите общински съветници, които са избирани през 2014 година към този момент са подали заявления по остарелия закон, по тази причина вносителите желаят гратисен интервал - т.е. до след идващите локални избори - 1 декември 2019 година.

" Налага се да се планува интервал от време, в който претендентите за общински съветници за мандат 2019-2023 да съобразят и да решат дали да бъдат общински съветници при тези нови условия ", написа в претекстовете към законопроекта.

От АБВ предизвестиха, представени от " Фокус ", че бъдещите общински препоръки ще останат без лекари, училители и адвокати. Според водача на придвижването Константин Проданов, макар импортираните промени, главният проблем ще остане. По думите му всички общопрактикуващи лекари, които са общински съветници ще бъдат наранени, тъй като нормално подписват контракти с общината да наемат пространства в съотвените поликлиники.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР