Въпреки че просветното министерство изготви ясни и точни указания за

...
Въпреки че просветното министерство изготви ясни и точни указания за
Коментари Харесай

Детски градини интерпретират посвоему указанията на МОН

Въпреки че просветното министерство изготви ясни и точни инструкции за ограниченията, които би трябвало да се ползват за образуване на дейностите при отварянето на детските градини, редица забавачки интерпретират посвоему насоките и постановат спомагателни ограничавания за родителите. Това излиза наяве от редица известия на ядосани майки, които са били сюрпризирани с нови правила, както и от постове във фейсбук в групата " За качествена и новаторска просветителна система ".

" Мислите си, че контактната записка е останала в предишното? Да, но не! 31 СДЯ в София изисква контактна записка, защото " Няма по какъв начин с едно напътствие да се анулира разпоредба. В наредбата го има и от РЗИ ни го желаят ", написа гневна майка. На претекста й, че по малкия екран министърът на опазването на здравето е споделил друго, от градината й дали отговор:

 

" Ми те и живачни термометри споделиха, а те са неразрешени

 

от 20 години ". " Разбирам логиката на директорката. Не разбирам докога ще страдаме от сходни правни безумия ", чуди се майката.

От много градини наподобява вършат всичко допустимо да откажат родителите да пускат децата им на градина, излиза наяве още от сигнали до " Сега ". В детска градина в София да вземем за пример на родителите било обяснено, че би трябвало да подпишат декларация, в която да дадат единодушието си, че ще съблюдават 14-дневна карантина, в случай че дете или възрастен в градина се окаже с открит ковид. В напътствията на МОН обаче няма нищо сходно. В тях написа, че лицата, които се слагат под наложителна карантина, се дефинират " от съответната районна здравна ревизия според от съответната обстановка ". т.е. при всеки случай ще се подхожда самостоятелно.

" В община Елин Пелин шефове на детски градини (ОДЗ “ Радост ”) отхвърлят да позволен деца до градината, в случай че родителите нямали основателна причина. Редно ли е това? Ако не е, къде да насочат недоволство родителите? ", пита различен родител, чийто пост е ориентиран към столичния зам-.кмет Тодор Чобанов.

В някои забавачки пък да вземем за пример са сложили условие родителите на деца със специфични просветителни потребности да извършат предварителна консултация с персоналния доктор. " Макар ясно да е написано, още веднъж има тълкования! ", свидетелства Антонина Кенова от Инициативата за качествена и просветителна система. " Ако едно дете е с ХЗ (хронично заболяване - бел.ред), се желае мнение от доктор. Ако едно дете е със СОП с ХЗ, се желае мнение от доктор. Ако едно дете е единствено СОП, мнение на КУКУВО лято се желае ", написа тя, припомняйки наредбата на МОН - че визитата на детска градина/ясла от деца с хронични болести (в това число деца със СОП с хронични заболявания) се прави след предварителна консултация с персоналния доктор на детето ".

Явно в опит да се подсигурят и да възнамеряват дейностите, много детски градини са отправили публични питания до родителите за вървене на градина за цялото лято, като тук-там даже не дават опция за промяна на посочения интервал. Много родители обаче се двоумят и не могат да решат за 2 месеца напред. Указанията на МОН в този случай гласят следното - от родителите се чака " най-късно два работни дни преди плануваното посещаване да уведомят шефа за датата, на която детето ще стартира да посещава детска градина/ясла, за интервала (седмица/месец) на плануваното посещаване и за продължителността на дневния му престой ". Т.е. това би следвало да значи, че родителят може

 

да споделя седмица за седмица

 

(например в петък - за посещаване от понеделник) по кое време ще идва детето му на градина.

От постове в мрежата излиза наяве още, че 4 столични детски градини за споделили, че не могат да отворят яслените групи поради медицински сестри в отпуск, или такива, които са рискова група или напуснали. " Напомням, че в яслена група могат да бъдат назначени педагози. А на ръба на наредбите, могат да работят и единствено детегледачки ", споделя Кенова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР