Въпреки че GPS и други сателитни системи се използват ефективно

...
Въпреки че GPS и други сателитни системи се използват ефективно
Коментари Харесай

Американски учени са открили начин за навигация под вода без GPS с помощта на поляризирана слънчева светлина

Въпреки че GPS и други сателитни системи се употребяват дейно за установяване на координати на сушата, тези системи са неефективни под водата. Изследователи от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн са разкрили метод за установяване на местоположението посредством разбор на моделите на поляризация на светлината под водата.

Докато GPS системите дефинират местоположението на потребителя на сушата благодарение на сигнали от няколко спътника, под водата тези радиосигнали са извънредно слаби и нестабилни даже на относително дребна дълбочина. В резултат на това технологията не може да се употребява от водолази, подводници или други обекти.
-->
В този случай слънчевата светлина прониква доста по-дълбоко от радиовълните, макар че се поляризира във водата, а посоката на поляризация зависи значително да вземем за пример от ъгъла, под който светлината пада на повърхността, а това от своя страна зависи от датата, часа на деня и географското състояние.

Екипът на университета е направил към 10 милиона фотоси с подводна камера със специфична оптика на няколко места - както в Съединените щати, по този начин и да вземем за пример в Северна Македония. Снимките са направени при разнообразни условия, на разнообразни дати, на разнообразни дълбочини и по друго време на деня. След това те са употребявани за образование на невронна мрежа за идентифициране на предсказуеми модели на поляризация, като се имат поради тези фактори.

В резултат на това невронната мрежа се научила да разпознава координати от подводни фотоси с акуратност от 40-50 км, макар че точността ще се усъвършенства доста с развиването на технологията. Системата работи на оптималната дълбочина от 300 метра - на по-голяма дълбочина светлината съвсем не прониква.

Въпреки това технологията може да разреши определянето на координати под вода както в открития океан, по този начин и да вземем за пример в чисти или мътни водни басейни на сушата, денем, през нощта или на огромна дълбочина. Авторите неотдавна разгласиха отчет за своите открития в списание eLight.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР