Въпреки ангажимента на румънското правителството да работи за отпадане на

...
Въпреки ангажимента на румънското правителството да работи за отпадане на
Коментари Харесай

Евродокладът за Румъния остро критикува спорни политически решения

Въпреки уговорката на румънското държавното управление да работи за отпадане на механизма за съдействие и инспекция допустимо най-скоро, напредъкът по постигането на рекомендациите в януарския отчет бе повлиян от политическата обстановка. За девет месеца Румъния смени две държавни управления, а растящото напрежение сред държавните управляващи направи съдействието посред им все по-трудно.

Това споделя Европейската комисия в отчета за напредъка на Румъния по механизма за съдействие и инспекция.

През януари 2017 година Брюксел направи 12 основни рекомендации, които в случай че бъдат изпълнени, ще доведат до завършването на механизма.

Според Европейската комисия позитивният прогрес и продължителните положителни резултати в битката с корупцията бяха сложени под въпрос от събития като опита на предходното държавно управление да декриминализира някои случаи на злоупотреби със служебно състояние.

Появиха се и несъгласия в полемиките за препоръчаното преразглеждане на правосъдните закони в края на август. Критиките против правосъдната система и правосъдните решения остават проблематичен въпрос в публичния спор, написа в отчета.

Еврокомисията има намерение да оцени напредъка до края на 2018 година и е подготвена да даде спомагателна помощ на Румъния, с цел да извърши рекомендациите и това да докара до отпадане на механизма, се показва в отчета.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евродокладът (423)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР