Външно вземѝ или умри! Така изглежда войната в анти-коалицията, която се

...
Външно вземѝ или умри!
Така изглежда войната в анти-коалицията, която се
Коментари Харесай

Ротационна версия: Борисов оставя Денков премиер, за да може Габриел да е външен министър

Външно вземѝ или умри!

Така наподобява войната в анти-коалицията, която се раздира от вражди кой ще овладее министерството, което владее връзките със света, написа pik.bg.

В петък Бойко Борисов заплаши, че може да няма ротация и ГЕРБ-СДС да не одобри оставката на Николай Денков като министър председател.

Защо? Защото водачът на най-голямата партия желае да покаже на ППДБ, че той командва ситуацията и няма да им отстъпи Външно.

За да резервира поста външен министър за ГЕРБ, Бойко Борисов може да остави сегашната структура, в която Николай Денков е министър-председател, а Мария Габриел е вицепремиер и министър на външните работи.

Според водача на ГЕРБ, България се намира на кръстопът: не е ясно по кое време ще получи сухопътен достъп до “Шенген ” и по кое време ще влезе в Еврозоната - по тази причина на страната й е необходим умел посланик и международник, а не физико-химик отпред на Министерство на външните работи.

Според мои източници от ППДБ, в групата са комплицирани от маневрите на водача на ГЕРБ. Страховете се подклаждат от опцията да има избори 2 в 1 на 9 юни, които могат да доведат до срив в електоралната поддръжка за обединението. Тя се тресе вътрешно от неяснотата “Продължаваме смяната ” и “Демократична България ” дружно или поотделно ще се явяват на евровота. Кирил Петков не е сигурен дали на възможни предварителни избори Христо Иванов и Атанас Атанасов няма да решат да заявят независимо присъединяване, защото търпят огромни репутационни вреди от непрекъснатите кавги, раздиращи “Промяната ”, и от слабото ръководство на кабинета.

“Всеки вторник, като се събере парламентарната група, се ядосваме на едно нещо - по какъв начин по този начин Делян Пеевски ще ни командва и ще дефинира дневния ред на страната?! Кой е той? С какво право? Може да не харесваме Бойко Борисов, само че му признаваме качествата на общественик и правото да се произнася като ръководител на първата политическа мощ. Кирил Петков подвига плещи и споделя: ”Ми тя Лена нали написа, че ГЕРБ и Движение за права и свободи са в коалиция!? ” Но пък Бойко Борисов отговори, че Йордан Цонев води при него Асен Василев. Объркана история, която ни изнервя! ” Това ми довери депутат от Политическа партия, поискал анонимност. Според негов сътрудник, в ППДБ са възмутени от предлагането на ГЕРБ разпределението на членовете на регулаторните органи да бъде признато по този начин: 1/3 за ГЕРБ, 1/3 за ППДБ, 1/3 за Движение за права и свободи. Така че разправиите с кадровите кадрили занапред предстоят.

На 30 март ще се организира конференция на “Продължаваме смяната ”, на която се чака да просветне стаяваното в последно време голямо напрежение сред Кирил Петков и Асен Василев. На финансовия министър му е ясно, че точно Лена Бориславова е предоставила на Атанас Чобанов от Bird документите, провокирали абсурда “Чаталджа ”. Освен това Кирил Петков доста се нервира от близостта на Асен Василев с Делян Пеевски.

Соня Колтуклиева
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР