Външният министър на Сирия Фейсал Мекдад пристигна в Саудитска Арабия

...
Външният министър на Сирия Фейсал Мекдад пристигна в Саудитска Арабия
Коментари Харесай

Сирийският външен министър посети Саудитска Арабия

Външният министър на Сирия Фейсал Мекдад дойде в Саудитска Арабия в сряда, оповестиха държавните медии, като главен сигнал, че траялата десетилетие районна изолираност на Сирия е към края си , предава Ройтерс.

Мекдад кацна в саудитския град Джеда на Червено море след покана от своя саудитски сътрудник принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, се споделя в изказване на саудитското външно министерство.

Това е първото посещаване на почитан сирийски посланик в кралството от повече от десетилетие , след и отваряне на посолствата.
 Ключова среща на топ дипломатите на Иран и Саудитска Арабия в Китай
Ключова среща на топ дипломатите на Иран и Саудитска Арабия в Китай

Това е първата публична среща сред външните министри от седем години

" (Двамата министри) ще проведат сесия за диалози по отношение на напъните за реализиране на политическо решение на сирийската рецесия, което резервира единството, сигурността и стабилността на Сирия ", се споделя в саудитското изказване. Улесняването на връщането на сирийските бежанци и филантропичния достъп също ще бъдат разисквани, се прибавя в известието.

Възобновяването на връзките бележи най-значимото развиване в дейностите на арабските страни за нормализиране на връзките със сирийския президент Башар ал-Асад , който беше отбягван от доста западни и арабски страни след началото на гражданската война в Сирия през 2011 година

Сирия беше изключена от Арабската лига в отговор на бруталното потушаване на митингите от страна на Асад.

Посещението на Мекдад пристигна два дни преди Саудитска Арабия да бъде хазаин на друга среща на районните външни министри, на която ще се разиска връщането на Сирия в Арабската лига .

Министрите на външните работи от Ирак, Йордания, Египет и страните от Съвета за съдействие в Персийския залив ще се съберат в Джеда в петък, заяви външното министерство на Катар. Съвета включва Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Оман, Катар и Кувейт.

Саудитска Арабия възнамерява да предложения Асад на срещата на върха на Арабската лига , на която Рияд би трябвало да бъде хазаин на 19 май, ход, който публично ще постави завършек на неговата районна изолираност, споделиха източници на Ройтерс.

Сирия и Тунис в това време се споразумяха, оповестиха двете страни в сряда.
 Саудитска Арабия е новият член на Шанхайската организация за съдействие (ШОС)
Саудитска Арабия е новият член на Шанхайската организация за съдействие (ШОС)

Саудитската монархия е одобрила меморандум, съгласно който страната към този момент заема статут на сътрудник
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР