Външният министър на Китай Ван И с ясни послания на

...
Външният министър на Китай Ван И с ясни послания на
Коментари Харесай

Как Пекин вижда светът днес: САЩ, ЕС, Русия, Тайван и войните

Външният министър на Китай Ван И с ясни послания на основна конференция
Китайският външен министър Ван И упрекна в четвъртък Съединени американски щати, че се пробват да потискат Китай, и разкритикува метода, по който Европейския съюз възприема Пекин, съобщи ДПА, на която се базира Българска телеграфна агенция.

В същото време Ван И съобщи, че Китай желае да работи с Русия за поощряване на нови форми на сътрудничество и за подсилване на другарството.

А за Тайван - Пекин непроменяемо стои на твърда основа. 

" Ние сме уверено срещу всякаква надмощие и заплашване и твърдо отстояваме суверенитета, сигурността и ползите си ", акцентира китайският външен министър. 

Ван И каза, че Пекин ще продължи да работи за мира и стабилността в света. " Изправен пред нестабилна и комплицирана интернационална конюнктура, Китай уверено ще бъде мощ на мира, стабилността и напредъка в света ", увери той.

Пресконференцията на Ван И беше проследена с изключително внимание, с цел да се разбере каква е позицията на Китай по някои значими интернационалните въпроси като войната в Украйна, китайско-американските връзки и връзките сред Пекин и Тайван.
Китай и Западът (САЩ и ЕС)
Съединени американски щати не са изпълнили обещанията си и са разширили глобите си против Китай, сподели Ван И на конференция в коридорите на сесията на Общокитайското заседание на народните представители (ОКСНП).

Министърът се запита дали, в случай че Вашингтон вижда в Китай толкоз огромна опасност, Съединени американски щати имат самочувствието на международна мощ.

Вашингтон би трябвало да си сътрудничи с Пекин за устойчиво развиване на връзките, сподели Ван И. Един спор сред Китай и Съединени американски щати би имал " непредвидими последствия ", добави той.

Вашингтон нееднократно е налагал наказания на Китай, в това число е отрязал достъпа му до най-съвременни технологии в бранша на чиповете. Съединени американски щати подлагат на критика китайски компании, обвинени в нарушение на човешките права в северозападния китайски Синцзян-Уйгурски самостоятелен регион, и подозират Пекин, че доставя на Русия значими технологии, нужни за войната в Украйна.

Китай отговори на западните наказания, като да вземем за пример ограничи износа на редки минерали, които са жизненоважни за производството в софтуерния бранш.

На същата конференция Ван И упрекна Европейски Съюз, че има неправилни показа за Китай. Обстоятелството, че Брюксел разказва втората по величина стопанска система в света като " сътрудник за съдействие, стопански съперник и систематичен противник ", " не дава отговор на обстоятелствата ", съобщи 70-годишният посланик.

Това излишно е нарушило развиването на връзките сред Европейски Съюз и Китай, добави той.

През последните месеци продължаващото антисубсидийно следствие от страна на Брюксел на производители на коли в Китай доста обтегна връзките сред двата огромни търговски колегата, посочва ДПА.
Без визи за жителите на още шест страни
Китай от 14 март ще предлага безвизов достъп до своя територия на белгийските жители, заяви през днешния ден китайският външен министър Ван И. Пътуващите от Австрия, Ирландия, Люксембург, Унгария и Швейцария също ще могат да влизат в страната без виза, съобщи белгийската новинарска организация Белга, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Китай ще приложи пробно безвизовия режим за шестте страни, съобщи Ван И по време на конференция. Белгийските жители, които възнамеряват да пътуват до Китай за не повече от 15 дни, към този момент няма да се постанова да аплайват за виза.

Политиката се ползва за хората, пътуващи до Китай за бизнес, туризъм, навестяване на семейство и другари, а също преминаващи пренос. Други европейски страни, в това число Германия, Италия и Франция, по-рано също получиха право на безвизово пътешестване до Китай.
Пекин и Москва
Китай желае да работи с Русия за поощряване на нови механизми за съдействие и за подсилване на другарството, съобщи китайският външен министър Ван И на конференция в коридорите на годишната сесия на Народното събрание в Пекин, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Китай и Русия сътвориха нов модел на връзки сред огромни страни, изцяло друг от остарелия метод от времето на Студената война, основаващ се на правилата на неприсъединяване, неконфронтация и ненасоченост против трети страни ", означи Ван И, представен от Франс прес и ТАСС.
Китай и Тайван...
Във връзка с Тайван Ван И съобщи: " Политиката ни е доста ясна - да продължим най-искрено да се стремим към вероятността за спокойно обединяване. Червената ни линия също е пределно ясна - в никакъв случай няма да позволим Тайван да се отдели от родината ". Той означи, че сигурността в Тайванския пролив се диктува от спазването на правилото за " Един Китай ".
...и Филипините
Ван И предизвести също, че Пекин ще брани правата си в Южнокитайско море след поредност от произшествия с Филипините в тази обширна морска зона, над която имат искания няколко страни.

" Ще отстояваме законните си права според закона ", сподели той след нова борба тази седмица сред китайските сили и филипинската брегова защита.

Годишната сесия на Общокитайското заседание на народните представители (китайския парламент) е основното политическо събитие на годината в Китай, което по традиция дава опция на държавното управление да показа в съществени линии своята икономическа и дипломатическа политика.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР