Външният министър Екатерина Захариева се срещна в София с палестинския

...
Външният министър Екатерина Захариева се срещна в София с палестинския
Коментари Харесай

България потвърди подкрепата си за решение на палестинско-израелския конфликт

Външният министър Екатерина Захариева се срещна в София с палестинския си сътрудник Рияд Малки. Тя изрази пред своя посетител позицията на България и на Европейския съюз по отношение на Близкоизточния кротичък развой.

„ Сегашният застой е причина за съществено безпокойствие. В резултат на неналичието на политически вероятности може да се окажем очевидци на нови прояви на принуждение и напрежение както в Газа, по този начин и в Западния бряг “, съобщи българският вицепремиер и показа, че в основата на намиране на решение стои възобновяването на открити и директни договаряния сред двете страни, както и спазването на интернационалните съглашения от Осло и Париж.

България и Европейски Съюз удостоверяват поддръжката си за намиране на решение на палестинско-израелския спор в сходство с правилото за двете страни, които да съществуват в изискванията на мир и сигурност.

Призоваваме за възпиране от всевъзможни дейности, които могат да влошат ситуацията в района, добави Екатерина Захариева.

Министър Малки посочи, че сигурността и мирът сред Палестина и Израел не визира единствено района, само че и целия свят. Гостът благодари на България и показа, че страната ни „ може да бъде мост в връзките сред Израел и Палестина “.

„ Имаме дългогодишно съдействие в образованието. Над 5000 палестинци са приключили в България и те са мостът сред нас “, посочи министър Захариева.

По време на срещата беше разисквана и опцията български консул да посещава два пъти седмично Рамалла, за улеснение на издаването на визи за палестински жители.

Двамата министри се договориха първото съвещание на Комисията за съдействие сред България и Палестина да се организира следващата година. На него ще бъдат преразгледани всички спогодби, подписани сред двете страни и ще се изготви ясна стратегия за бъдещето съдействие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР