Външният министър Екатерина Захариева проведе среща с колегата си от

...
Външният министър Екатерина Захариева проведе среща с колегата си от
Коментари Харесай

Захариева предложи да сме врата за стоки от Киргизстан към Европа

Външният министър Екатерина Захариева организира среща с сътрудника си от Киргизстан Чингиз Айдарбеков. Срещата се състоя по време на присъединяване на Захариева в 74-тата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Министрите се сплотиха към мнението, че връзките сред двете страни са другарски, само че не са добре развити. Едно от ярките посоки в европейската политика на Киргизстан е точно стремежът за активизиране на връзките с страните – членки на Европейски Съюз от Централна и Източна Европа, в това число и с България. Захариева подчертава върху обстоятелството, че страната ни може да бъде врата за артикули от Киргизстан към Европа.

Двустранният стокообмен през 2018 година е 10,442,500 $. Българският експорт е за 5,236,800 $. Водещите артикули в българския износ за киргизкия пазар през 2018 година са миялни машини и машини и устройства за бутилиране (32%); печатни творби, включващи картини, гравюри и фотографии (27,5 %), лекарства (11,1 %). Износът на Киргизстан за България през 2018 година се образува най-вече от зеленчуци със сухи бобови чушки (86,3%) и тютюн (13,3%).

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР