Външните министри на Обединените арабски емирства, Йордания, Бахрейн, Саудитска Арабия,

...
Външните министри на Обединените арабски емирства, Йордания, Бахрейн, Саудитска Арабия,
Коментари Харесай

Арабските страни осъждат нападенията срещу цивилни в Газа

Външните министри на Обединените арабски емирства, Йордания, Бахрейн, Саудитска Арабия, Оман, Катар, Кувейт, Египет и Мароко осъдиха нападенията против мирни жители и нарушаването на интернационалното право в линията Газа, подложена на израелски бомбардировки, съобщи Ройтерс.

В общо изказване на страните се загатва, че правото на самоотбрана не оправдава нарушаването на закона и пренебрегването на правата на палестинците.

Арабските външни министри осъждат също насилственото разселване и груповото наказване в Газа, се споделя още в изказването.
Заложниците
Междувременно Абу Обейда, представител на Бригадите " Изедин ал Касам ", военното крило на " Хамас ", разгласи, че към 50 души, взети от палестинското придвижване " Хамас " за заложници, са починали при израелските удари по Газа, съобщи Ройтерс, като се базира на обява в профила на " Изедин ал Касам " в обществената мрежа " Телеграм ".

Говорителят не даде повече детайлности.

Ройтерс отбелязва, че не е в положение да ревизира изнесените данни.

Външният министър на Палестинската автономност (ПА) заяви пред кореспонденти, че ПА няма да се меси в следствието на Международния углавен съд (МНС) на изненадващото нахлуване на " Хамас " против Южен Израел на 7 октомври и ще поддържа цялостната инспекция на съда на всички дейности в палестинските територии, съобщи Асошиейтед прес.

Съдът в Хага проверява и води каузи за военни закононарушения, геноцид и закононарушения против човечеството. Палестинският външен министър Рияд ал Малики се срещна два пъти с основния прокурор Карим Хан по време на двудневното си посещаване в Нидерландия, на което той се насочи, с цел да активизира поддръжка за следствие на МНС.

Помолен от публицисти да разяснява дали ще поддържа следствие и на нападението на " Хамас " от 7 октомври против Южен Израел, той сподели, че ПА няма да се меси. " Не можем да споделяме: " разследвайте тук, само че не разследвайте там ", сподели Малики.

МНС стартира следствие през 2021 година на хипотетични закононарушения в палестинските територии, чийто главен предмет бяха военните интервенции против палестинските бойци в линията Газа и разширението на еврейските селища в Източен Йерусалим и на окупирания Западен бряг.

Миналата седмица Хан удостовери, че мандатът му ще обхване и палестинците, направили закононарушения против израелци. Макар и провокирано от предходния огромен спор в Газа, следствието може да проучва изказвания за военни закононарушения и от сегашната война сред Израел и " Хамас ".

Според Израел МНС не има никаква пълномощия в спора, тъй като Палестина не е самостоятелна суверенна страна. Израел не е страна по контракта за основаването на Международния углавен съд и не е измежду 123-те страни, членуващи в него.

След визитата си в съда Малики разгласи, че Израел води война на възмездие против Газа, която е в прорез с интернационалното право. " Тя няма друга действителна цел с изключение на цялостното заличаване на всяко обитаемо място в Газа ", сподели той.

Той прикани международните водачи да поддържат резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, импортирана от арабските страни и призоваваща за прекъсване на огъня, което да разреши в Газа да влезе филантропична помощ.
Френските жители
Тридесет и пет френски жители са убити при офанзивата на " Хамас " против израелската територия на 7 октомври, предадоха международните организации, като се позоваха на френското министерство на външните работи. Девет френски жители към момента се водят изчезнали, като някои от тях са заложници на " Хамас ", добавя ведомството.

Същевременно парижката префектура разгласи през днешния ден, че не разрешава проява в събота в Париж в поддръжка на палестинците, съобщи Франс прес.

Според префекта на Париж Лоран Нюнес демонстрацията се не разрешава, тъй като била планувана като шествие из парижките улици, а не като протест на несъмнено място, което пораждало доста опасности. Той добави, че организациите, които са подали настояването за провеждането на тази демонстрация, с думите си биха могли да наведат на мисълта, че поддържат дейностите на " Хамас ".

Искането за проява бе отправено от асоциацията " Колектив за незабавни дейности за Палестина " (Collectif Urgence Palestine), сплотяваща няколко синдиката, политически и други организации.

На 18 октомври френският Държавен съвет напомни на държавното управление, че пропалестински демонстрации не могат да бъдат редовно забранявани и че префектите са тези, които би трябвало да преценяват дали една проява може да породи опасности за публичния ред или не и да вземат решение.

Миналата седмица на " Площада на Републиката " в Париж се състоя пропалестинска проява, в която по данни на прокуратурата са взели участие 15 000 души. Силите на реда задържаха 10 души поради антисемитски изявления или надраскване на статуята на Републиката в центъра на площада.

В Париж през днешния ден представители на еврейската общественост във Франция разположиха 30 празни детски колички в региона на Айфеловата кула, съобщи Франс прес.

Те символизират бебетата, децата или младежите, отвлечени от " Хамас " в Газа след офанзивата от 7 октомври. Инициативата е на Съвета на еврейските институции във Франция, която насочва апел посредством тази апаратура за освобождението на децата, държани за заложници от " Хамас ".

Подобни акции бяха проведени в Ница и в Марсилия.

Към всяка детска количка има фотография на дете, взето за пленник, на която са написани също името и възрастта му. 

" Франция има разнообразни средства за интервенция, тя има привилегировани връзки с Катар, с Египет, с Турция също, които могат да окажат въздействие върху " Хамас ", акцентира Жонатан Арфи, ръководител на организацията - основател на проявата.

БТА 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР