България се изкачва с 12 места в класацията на Репортери

...
България се изкачва с 12 места в класацията на Репортери
Коментари Харесай

България се изкачи с 12 места в класацията за свобода на словото

България се изкачва с 12 места в класацията на " Репортери без граници " (RSF), съобщи NOVA. Страната ни към този момент е 59-а в света по независимост на словото от 180 страни, съпоставено със 71-вото ни място през предходната година. България усъвършенства позицията си и при страните от Европейския съюз, като се изкачва от 24-то на 23-то място.
 
Сред аргументите за повишение резултата на България, " Репортери без граници " показва предходния постоянен кабинет, " посочил подготвеност да предприеме промени в региона на свободата на медиите ". Организацията отбелязва и реакцията на управляващите в случаите на полицейско принуждение над публицисти. " Въпреки растежа, политическите и икономическите индикатори и индикаторите за сигурност на свободата на медиите остават относително ниски ", допълват от " Репортери без граници ".
 
В страните от Европейския съюз свободата на медиите е в положително положение, написа в отчета, като се регистрира и неотдавна утвърденият от евродепутатите Европейски закон за свободата на медиите, чиято цел е да пази публицистите, да се бори с политическата интервенция в публицистичните решения и да усили прозрачността на собствеността на медиите.
 
Въпреки че резервира първата си позиция, Норвегия е измежду страните, които са претърпели спад в политическия си рейтинг. Ирландия (8-о място) отстъпва от позицията си на водач в Европейски Съюз на Дания (2-ро място), следвана от Швеция (3-то място). Германия към този момент е измежду първите 10 страни. От RSF разясняват, че свободата на медиите е сложена на тестване в Унгария, Малта и Гърция. В източната част на Европа, изискванията за публицистика се утежняват заради мащабите на дезинформацията и цензурата в медиите.
 
Трите страни, които бяха на дъното на миналогодишния показател - Виетнам, Китай и Северна Корея, отстъпват позициите си на три страни, чиито политически резултати внезапно са се намалили. Това са Афганистан (спад с 44 места в политическата класация), който преследва публицистите непрестанно, откогато талибаните откриха надзор над ръководството в страната; Сирия (спад с осем места в политическата класация); и Еритрея (спад с девет места в политическата класация), която в този момент е на последно място както в политическата, по този начин и в общата ранглиста.
 
От " Репортери без граници " регистрират наситената с избори година, като предизвестяват, че при неналичието на регулация, потреблението на генеративния изкуствен интелект в арсенала на дезинформация за политически цели, е притеснително.
 
Дийпфейкът към този момент заема водеща позиция по въздействие на хода на изборите. Доказателство за това е дийпфейк аудиото на журналиста Моника Тодова по време на парламентарните избори в Словакия. Това е един от първите документирани случаи на подобен тип офанзива против публицист за повлияване на изхода на демократични избори. Организацията чака и засилен напън върху публицистите по отношение на вота във всички райони на света.
 
Организацията обобщава, че свободата на медиите по света е застрашена от хората, които би следвало да са нейни гаранти - политическите управляващи.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР