Вълшебните новогодишни дни наближават. Времето бяга неумолимо към този дългоочакван

...
Вълшебните новогодишни дни наближават. Времето бяга неумолимо към този дългоочакван
Коментари Харесай

А помните ли новогодишните традиции от нашето детство? Ето как посрещахме Нова година:

Вълшебните новогодишни дни наближават. Времето бяга непреклонно към този дълго чакан и обичан празник. И в този момент, в навечерието на чудесата, доста от нас към този момент стартират да се приготвят – купуват дарове за близки, обмислят новогодишните си тоалети и основават празнично меню.

И несъзнателно в паметта има изскачат картини от моето детство, това през социализма. Когато подготовката за Нова година беше същинско събитие за всяко семейство, вълнуващо очакване на знамение.

Когато с такава обич и усърдие украсявахме стаите с цветни гирлянди, изрязвахме хартиени снежинки и ангелчета, с цел да превърнем жилището в същинска приказка за празника.

Прекарвахме часове, правейки декорация за коледната елха със личните си ръце, а в новогодишната нощ нямаше по-желан подарък от ярки, шумолящи бонбони в празнична опаковка.

Нека през днешния ден си спомним всички тези новогодишни обичаи, игри, усети и аромати на нашето детство. И дано се опитаме да повторим най-малко малко от тази магия в домовете си в навечерието на идния празник.

Спомням си по какъв начин при започване на декември ходехме с майка ми в един магазин за играчки в центъра на нашето село. И там избирахме няколко нови новогодишни топки в допълнение към тези, които към този момент имахме вкъщи. Също по този начин се погрижихме да закупим нови пакети от новогодишен дъжд.

С наближаването още повече на празника от шкафа вадехме кутияа с декорация за елхата. Внимателно сортирахне разноцветните топки и фигури, проверявайки дали всичко е непокътнато след миналогодишното предпазване.

Какъв мирис на борови иглички изпълваше целия апартамент, когато баща носеше елхата вкъщи.

У дома цялото семейство украсяваше елхата с елегантни играчки и окачи гирлянди из стаите. Татко ме вдигаше високо на ръце, с цел да мога да окача играчките от горната страна. И аз се пробвах да разпределя всичко отмерено, тъй че елхата да е идеална.

Родителите пазарувахха и нужните артикули за празника. Сред тях, несъмнено, бяха мандарините – тогава те можеха да се купят единствено за Нова година. Техният мирис изпълваше целия апартамент с предпразнично въодушевление.

В нашето детство беше всекидневно да изпращаме празнични картички на фамилията и приятелите. Отивахме до павилиона и избрахме най-красивите.

След това ги подписвахме с обич и ги носехме в пощата. И какъв брой хубаво беше да получиш същите пощенски картички от фамилията си с доста топли думи. Сега си припомням това и ми става хубаво.

Спомням си също по какъв начин направихме новогодишни играчки с майка ми, баща, по-големия брат и баба. Беше толкоз вълнуващо да измисляте и създавате разнообразни фигури и украшения за елхата със личните си ръце.

Мама показваше по какъв начин се вършат триизмерни играчки от цветна хартия или плат. Изрязвахме занимателни зверчета, снежни индивиди и Дядо Мразовци от картон. И по-късно деликатно ги боядисвахме или рисувахме лицата им.

Баба ми ме научи по какъв начин да върша красиви фенери от конци върху телена рамка. Изработвахме и гирлянди от цветна хартия или вата. Фантазирахме, измисляхме занимателни истории и герои.

Когато приключехме, цялата всекидневна беше покрита с нашите майстории. Ярка, занимателна, истинска – всяка играчка беше специфична. Окачихме най-хубавите на дървото, а останалите използвахме за украса на стаята.

И когато виждахме елхата да грее празнично в разноцветни светлини с нашите ръчно направени шедьоври на клоните й, в действителност усещахме приближаването на чудото. Сякаш със самата декорация доближавахме тази магия.

А, да, още една традиция. За Нова година постоянно украсявахме прозорците със снежинки, изрязани от хартия или салфетки.

Беше такава магия да седиш в топла стая, същински сняг да се върти отвън прозореца и ярки, красиви снежинки да блестят по стъклото от вътрешната страна. Разреждахме  захар във вода, назмазвахме едната страна на снежинката с тази сладка вода и я лепвахме на прозореца.

Помня миризмата на лепило и хрущенето на нарязана хартия. Заедно с майка ми изрязахме комплицирани многовърхи снежинки или елементарни симетрични звезди. И по-късно деликатно ги лепвахме върху стъклото, пробвайки се да запълним отмерено целия прозорец с тях.

По време на процеса се грихежме да хапнем портокали и да пием парещ чай с меденки. И несъмнено, към всяка изрязана снежинка отправяхме пожелания.

Подаръци за Нова година тогава… бяха цяла обособена магия. И даже не става въпрос за самите дарове, а за упованието на чудото, с което ги чакахме.

Като новогодишни изненади получавахме най-много сладкиши. Ярките бонбони в цветни опаковки са фантазията на всяко дете. Разбира се, те се показваха по магазините едвам към празниците. Ето за какво към момента свързвам аромата на мандарини и шоколад с Нова година.

Но главното беше атмосферата на тайнственост. Пишехме писма до Дядо Мраз с нашите съкровени стремежи и вярвахме, че сигурно ще получим магически подарък под елхата.

А възрастните усърдно ги криеха и пазиха в загадка като изненада. И тази конспирация, интимността на момента беше същинската магия. Разопаковайки подарък в новогодишната нощ, като че ли се превръщахме в магьосници, създаващи знамение. В последна сметка всяка изненада под елхата беше същинска сбъдната фантазия за нас.

Сега изобилието от артикули в магазините по някакъв метод обезцени подготовката. Децата се разсейват и забавляват с джаджи, а не с творчество и очакване на знамение. Възрастните постоянно просто купуват дарове, без да се удивлят от насладата на детето.

Като цяло празниците станаха по-„ потребителски насочени “.

За да върнете чувството за същински новогодишен празник, може да извършите следното:

1. Спомнете си и повторете традициите от детството си. Украсете дома тъкмо с тези играчки, които помните от детството – домашно направени снежинки, гирлянди. Пригответе обичаните си лакомства от детството от мама и баба.

2. Прочетете новогодишните приказки и филми с децата и внуците си и още веднъж повярвайте в чудеса. Пожелайте си нещо, до момента в който камбаните бият, замръзвайки със спотаен мирис, както сте правили в миналото в детството.

3. Не забравяйте да купите мандарини и портокали – тъй че ароматът им да извърши цялата къща с очакване на празника. И на масата за Нова година сложете Руска салата и „ Снежанка “.

4. Направете дарове за вашите близки и деца със личните си ръце, влагайки част от душата си в тях. И ги помолете да си пожелаят нещо, до момента в който ги разопаковат.

5. Опитайте се откровено да се насладите на всяко малко нещо в новогодишната нощ – ударите на часовника, проблясъкът на гирляндите върху коледната елха, първата звезда в небето.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР