Вълшебната билка риган е широко разпространено в Европа, по средиземноморието

...
Вълшебната билка риган е широко разпространено в Европа, по средиземноморието
Коментари Харесай

Риган, най-силната билка срещу гъбички, паразити, хрема, грип, невроза…

Вълшебната билка риган е необятно публикувано в Европа, по средиземноморието и някои източни страни. Обичайно пораства по поляни, гористи местности и скатове, както и по планинските скатове.

В тази публикация ще прочетете:

# История на ригана.

# Химичен състав на билката.

# Противопоказания при приложимост.

# Полезни свойства на ригана за организма.

# Лечение на грип и настинки.

# Приложение в обичайна медицина.

# Приложение в националната медицина.

# Риган против глисти и други паразити

# Етерично масло от риган.

# Вкусови качества на ригана.

# Как да си отгледаме риган в домашни условия?

Риган, най-силната билка и чудесно средство против гъбички, бактерии, паразити

 риган най-силната билка

Риган, най-силната билка – история

Историята на чудодейното растение, същински подарък от природата, е тясно обвързвана със Средиземно море, макар че, съществуват основателни догатки, че същинската му татковина е Азия. Риганът е толкоз антично растение, че няма точна датировка за появяването му.

Факт е, че билката се загатва още в древногръцката митология. Според легендите, вълшебният мирис е обвързван с Афродита – богинята на любовта и хубостта, тъй като точно тя го е дарила с скъпите свойства.

Според други предания, ранени животни в горите на Крит търсели точно тази билка. Животните отхапвали от нея и скоро по-късно стрелите излизали от телата, раните зараствали, резултатът на отровата от стрелата бил обезвреден. Така хората забелязали това и почнали да употребяват ригана за лекуване на рани, а по-късно разкрили и доста други свойства.

Химичен състав на чудодейната билка 

Благоприятният резултат на ригана върху човешкият имунитет се изяснява с богатият му химичен състав. Съдържа витамини от група В, витамин С, А, К, Е, микро и макроелементи, като калций, магнезий, желязо, натрий, фосфор, манган, селен и цинк.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ при приложимост на риган. Преди да започнете банкет или приложение, е нужна консултация със експерт!

Въпреки многочислените изгоди на това чудотворно растение, на някои хора не се предлага неговата приложимост.

Хората, които имат съществени нарушавания в работата на сърдечно-съдовата система, както и остри болести на стомашно-чревния тракт, да вземем за пример язва на стомаха или дванадесетопръстника, наложително би трябвало да се съобразят с противопоказанията. Тези, които страдат от чернодробни и бъбречни болести, също би трябвало да внимават с приема на риган.

Жените би трябвало да знаят, че по време на бременност приемането на риган може да провокира контракции на матката, което да провокира импровизиран аборт.

Тъй като риганът оказва мощно успокоителен и отпускаш резултат, работи намаляващо върху мъжкото либидо. Прекалената приложимост може да докара до някои неприятни последствия.

Риган, най-силната билка – потребни свойства

На първо място, риганът е лечебно растение със мощно ранозаздравяващо деяние. Листата и цветът са доста богати на етерични масла, танини. Риганът съдържа тимол и карвакрол, с помощта на които, превъзхожда по свойства доста от съществуващите антихистамини и антисептици.

Поради високото наличие на танини, билката е в положение да защищити тялото от последствията от хранително отравяне, да предотврати развиването на колонии от нездравословни бактерии, които са навлезли в тялото ни при банкет на некачествена храна.

Чай и смес от риган оказват помощ при диария, неприятно храносмилане, метеоризъм.

Риганът е лек спазмолитик, който може да облекчи главоболието, мускулните болки и спазмите. Маслото от риган се употребява за масажи по гърба при ревматизъм, ишиас, при болки в ставите. Тампон с няколко капки от това масло, подложен върху зъба, ще облекчи неприятния зъбобол.

Риганът се предложи при разстройство на нервната система. Смята се, че като го добавите към храната, можете да се отървете от безсънието. Тази билка покачва равнищата на триптофан, насърчавайки общото успокоение.

В момента лекарите към момента не предлагат самолечение при тежки неврози или меланхолия, само че билковата терапия също е много подобаваща като лек седатив, който усъвършенства съня. Риганът постоянно се предлага на деца, които имат нараснала възбудимост на нервната система или несъразмерна интензивност.

По време на менструация се предлага запарка от риган, освен за облекчение на болковия признак, само че и за нормализиране на прочувственото положение. За попречване на възпалителни болести на пикочно-половата система.

По време на менопаузата отварата оказва помощ на тялото, да се възвърне по-лесно и да се оправи с хормоналния дисбаланс. Съществуват доказателства, че благодарение на това растение ранната менопауза може да бъде „ отсрочена “, което разрешава на яйчниците да удължат своята дейна активност.

Майките кърмачки, които имат проблеми с кърмата, се поучават да прибавят риган към храната си.

Риганът оказва удобен резултат върху работата на стомашно-чревния тракт, усъвършенства чревната проходимост, покачва тонуса на гладката мускулатура и доста ускорява секрецията на храносмилателните жлези. Тази билка оказва помощ и при болести на жлъчната система – жлъчна дискинезия, холецистит.

По време на вирусни епидемии, с цел да се избегне зараза, се предлага пречистване на въздуха в помещението с аромалампа с масло от риган, а когато сте на публични места, би трябвало да имате носна забрадка с няколко капки масло, като от време на време да се вдишва.

Лечение с риган на грип и настинки

При лекуване на грип и настинки риганът ще помогне да се справите с кашлицата, даже и с нейните тежки и хронични форми. За мнозина тази билка оказва помощ за прекъсване на астматични пристъпи, облекчава положението при белодробна туберкулоза. Това се дължи на мощно изразеният отхрачващ резултат на дейните субстанции в растението.

При проблеми с дихателните пътища се предлага изплакване на носната празнина с запарка от риган – това оказва помощ при синузит, изострен фарингит, тонзилит.

При ангина също се предлага гаргара с запарка от риган.

Най-силната билка риган в обичайна медицина.

Риганът намира необятно приложение в медицината. От цветове, листната маса и стъбла се подготвят лечебни чайове, отвари, запарки. Това растение се употребява и за външна приложимост под формата на лосиони, компреси, както и за релаксиращи вани.

В парфюмерийната и козметичната промишленост риганът се прибавя към сапуни, шампоани, лосиони за лице и паста за зъби.

Широко публикувано е и външното приложение на риган. Понякога компресите от настойка безусловно вършат чудеса, облекчавайки екзема, гъбични болести, акне, гнойни лезии, невродермит, циреи. Тинктурата от риган е ефикасна при херпес. Тази билка избавя след ухапвания от инсекти, изгаряния, измръзване.

Бани с запарка или обтривки с масло от риган се ползват доста сполучливо при проблеми с изпотяването на тялото и краката.

Приложение в националната медицина

В националната медицина, отвари от риган се употребяват за битка с алкохолната взаимозависимост, при по-леки форми на меланхолия, тревога, под паника офанзиви. Смята се, че тази билка доста усъвършенства настроението.

Риган против глисти и други паразити

Последните медицински проучвания потвърждават, че съдържащият се в ригана карвакрол е доста ефикасен при оправянето с микроби и паразити, които са все по-голяма опасност за здравето на хората.

Активните субстанции, на които е толкоз богат риганът, са в положение да се оправят освен с вируси и микроби, само че и доста дейно да унищожават паразитите, които навлизат и се развиват в човешкото тяло.

Риган най-силната билка – етерично масло 

 масло от риган

Етеричното масло от риган има доста мощно изразено антибактериално, антимикробно и противогъбично деяние. В допълнение към упоменатия нагоре деен съставен елемент карвакрол, маслото съдържа и други детайли, които имат антисептични свойства.

Маслото се употребява за лекуване на рани – по този метод обезврежда замърсяването на кръвта, възпалението на раната и обезпечава по-бързо укрепване.

Маслото от риган се употребява за лекуване на стомашно-чревни разстройства, инфекции на урогениталната област, битка с паразити. Приемът възстановява производството на жлъчка и стомашен сок, усъвършенства храносмилането. Смята се, че маслото от риган форсира метаболитните процеси, затова оказва помощ за събаряне на непотребните килограми.

Ако добавите няколко капки етерично масло от риган към главното масажно масло, можете да постигнете лек аналгетичен резултат, да вземем за пример при ревматизъм или болки в ставите. Ще бъде потребно и за кожата – възпалението ще изчезне, целулитът ще намалее доста. След подобен масаж ще си осигурите спокоен и пълностоен сън.

Забележка: Маслото от риган не се употребява в съсредоточен тип, а като добавка към всяко друго растително масло – зехтин, сусам и други

Вкусови качества на ригана 

Риганът има мощно изразен горчиво-пикантен, леко горещ усет, тъй че би трябвало да го добавяте към ястията в напълно дребни количества. Можете да употребявате, както пресни листа, по този начин и изсушени, смлени на прахуляк.

Благодарение на тази фалшификация усетът на приготвената храна става по-нежен и богат. Риганът се съчетава добре с босилек, розмарин, мента, черен пипер, мащерка и други

Винаги бъдете деликатни, в случай че имате подозрение към качеството на храната, тъй като мощният мирис на риган прикрива острата миризма, в случай че храната е развалена.

Как да си отгледаме риган в домашни условия

Можете да си отглеждате риган и във вашата градина. Трябва да вземете под внимание някои характерности. Растението се развъжда се посредством семена или посредством засаждане на коренче.

Семената на ригана могат да се засяват два пъти в годината – при започване на пролетта или през есента. През пролетта нормално се засяват в открити лехи или под найлон, в случай че утринните температури са към момента доста ниски.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР