Ваксините предпазват кучето ви от болести убийци и повечето от

...
Ваксините предпазват кучето ви от болести убийци и повечето от
Коментари Харесай

Ваксини за кучетата - кога, как, защо

Ваксините защищават кучето ви от заболявания убийци и множеството от тях са наложителни, изключително, в случай че четириногото пътува с вас в чужбина. Всяка ваксина е жизненоважна за вашия домакински любим, защото го държи надалеч от болести като бяс, гана, хепатит, парвовироза и други.

Защо имунизациите са толкоз значими?

Ваксините оказват помощ за подготовката на имунната система на кучето, с цел да се отбрани от всевъзможни нахлувания на болестотворни организми. Те съдържат антигени, които имитират болестотворни организми в имунната система на кучето, само че в действителност не предизвикват заболяване.

Целта на имунизациите за кученца е да подтикват леко имунната система, като разпознават присъстващите антигени. По този метод, в случай че кучето стане изложено на същинската болест, имунната му система ще я разпознае и затова ще бъде готова да се бори или най-малко ще понижи резултатите й.

Кога би трябвало да извършите първите имунизации на дребното кученце?

Кученцата нормално са предпазени от множеството инфекции през първите няколко седмици от живота си, с помощта на имунитета, трансфериран им посредством майчиното мляко. Но нормално първите имунизации на кученцата би трябвало да стартират, когато те са на възраст сред шест и девет седмици. Необходими са няколко първични инжекции, последвани от постоянни бустери, които ще би трябвало да бъдат обновени до края на живота на кучето.

 имунизиране на куче

Докато имунизационният курс на вашето кученце не е приключен и деен, само че това нормално е сред 11 и 13 седмици, то не би трябвало да посещава публични зони или градинки, където може да е имало неимунизирано куче. Ако скоро сте си взели домакински любим, попитайте за неговия медицински картон или паспорт. Там следва да са отразени всички ваксини, които са му правени.

Колко постоянно възрастното куче ще се нуждае от имунизации?

След довеждане докрай на първичния курс на имунизация на вашето кученце, то ще се нуждае от следваща инжекция всяка година. Кои ваксини ще се ползват зависи от общото здравословно положение на вашето куче, възрастта му, метода му на живот и от разпространяването на болестта в региона, в който живеете.

Например, имунизацията за лептоспироза би трябвало да се дава всяка година, само че парвовирусът и ганата могат да бъдат нужни на всеки три години. Вашият ветеринарен доктор би трябвало да ви даде скица за имунизациите, тъй че да знаете какво е направено до в този момент и по кое време ще е идната ваксина.

За да осигурите здравословен и многогодишен живот на вашето куче, наложително следете имунизационния му календар и не пропускайте визитите при ветеринаря. Трябва да сте наясно, че годишната ваксина за бяс е наложителна. Правят се и реваксинации, които да подтикват в допълнение имунната система на домашния ви любим.

При всички положения обаче вашето кученце заслужава всяка опция да бъде здрав и щастливо, а имунизациите играят значима роля за това. Не рискувайте то да се болести с някое от тези ужасни болести, когато те са толкоз елементарно предотвратими.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР