Ваксините осигуряват защита и срещу новия подвариант на Омикрон ВА.2,

...
Ваксините осигуряват защита и срещу новия подвариант на Омикрон ВА.2,
Коментари Харесай

Радка Аргирова: Ваксините са ефективни срещу коронавируса

Ваксините обезпечават отбрана и против новия подвариант на Омикрон ВА.2, който се популяризира още по-бързо. Това съобщи вирусологът и консултант на премиера по въпросите на пандемията проф. Радка Аргирова по време на виртуална полемика на тематика „ Ваксините против COVID-19 при хронично заболели и при деца – научнообосновани обстоятелства “.
Събитието е проведено от Министерството на здравеопазването и Националната платформа за здравна връзка CredoWeb и е част от осведомителната акция „ + мен “ на Министерство на здравеопазването за изгодите от имунизациите и имунизацията против COVID-19.

„ Вирусът е жив, той съществува, развъжда се, мутира и това ще продължи, тъй като се пробва да оцелее. Актуалната вариация на Омикрон е ВА.2 и тя стартира да господства над ВА.1. Разпространява се още по-бързо и провокира същите признаци и недоволства като ВА.1. Ваксините, с които разполагаме, са ефикасни и против нeго. Затова имунизацията е изцяло настояща и нужна “, означи проф. Аргирова.

Ваксините защищават и от така наречен дълъг (пост-) Коронавирус, при който признаците (затруднено или учестено дишане, отмалялост, усложнение в мисленето и концентрацията, главоболие, кашлица, мускулни болки, продължаваща във времето загуба на усет и/или подушване и др.) не изчезват повече от 4 седмици след първичното възпаление със SARS-CoV-2, сподели още проф. Аргирова. По думите ѝ имунизацията понижава вероятността за поява и на следващи затруднения, които могат да се появят 1 година по-късно.

Ваксините не дават 100 % отбрана против зараза, само че даже да се заразят, имунизираните боледуват доста по-леко, постоянно асимптоматично, защото вирусът претърпява не повече от 3 дни в организма им, акцентира проф. Аргирова.

По думите на професора слагането на разнообразни Коронавирус ваксини не е рисково.

“Проведени са изследвания коя ваксина с коя може да се комбинира. Възможните комбинации са сред векторни и осведомителни РНК ваксини”, изясни проф.Аргирова. “Доказано е, че комбинацията на разнообразни по тип ваксини води до образуването на по-високи равнища на антитела, в сравнение с при потреблението на една и съща ваксина”, добави още тя.

Дискусиите на тематика „ Ваксините при разнообразни групи хронично заболели “, провеждани в границите на осведомителната акция „ + мен “ на Министерство на здравеопазването, не престават. В идващите седмици проф. Иво Петров ще дава отговор на въпроси на общопрактикуващи лекари по отношение на имунизациите и имунизацията при хора със сърдечно-съдови болести. В полемиките присъединяване ще вземат още проф. Доброслав Кюркчиев и проф. Здравко Каменов, които ще срещнат в елементи персоналните лекари за имунизацията при хора, страдащи от автоимунни болести и диабет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР