Ваксинирането с иРНК срещу КОВИД-19 е безопасно по време на

...
Ваксинирането с иРНК срещу КОВИД-19 е безопасно по време на
Коментари Харесай

Голям резил за антиваксърите, обориха важно тяхно твърдение

Ваксинирането с иРНК против КОВИД-19 е безвредно по време на бременност и бременните дами оповестяват за по-малко здравословни проблеми след ваксиниране спрямо небременни свои връстнички, откри огромно канадско проучване, оповестено в сп. " Лансет инфекшъс дизийсис ". За това заяви електронното издание " МедикълЕкспрес ".

Пандемията от КОВИД-19 засегна диспропорционално бременните дами, които са изложени на по-висок риск от тежко протичане на инфекцията спрямо небременните си връстници. Ваксините против КОВИД-19 бяха препоръчвани за приложимост от бременни в доста страни в ранните стадии на разпространяването на препаратите въз основа на сигурността на деактивирани ваксини и данните за резултата им върху дребен брой бременни в интервала на проби на имунизациите.

Канадското проучване е едно от първите изследвания върху страничните резултати на имунизациите върху група имунизирани бременни, извършено по едно и също време и върху имунизирани небременни, и върху неимунизирани бременни, с цел да се направи съпоставяне.

" Големи проучвания с наблюдения като нашето са от основно значение за разбирането на равнищата на негативни здравни последствия при бременни дами след разнообразни дози ваксини против КОВИД-19. Информацията би трябвало да се употребява, с цел да осведоми бременните за страничните резултати, които биха могли да изпитат в седмицата след банкет ", сподели доктор Маниш Садарангани от Изследователския институт в Детската болница на Британска Колумбия и първи създател на проучването.

То е извършено от Канадската национална мрежа за сигурност на имунизациите и проучва данни на участници от седем канадски провинции и територии в интервала декември 2020 година - ноември 2021 година От всички имунизирани участници са събрани сведения за здравни събития в първите седем дни след банкет на всяка доза от ваксина против КОВИД-19.

Контролната група от неимунизирани бременни трябвало да запише и заяви за здравни неразположения и проблеми през седемте дни преди попълването на анкетата.

Общо 191 360 дами на възраст 15-49 година са попълнили анкетата след първа доза ваксина, а 94 937 попълнили анкета и след втора доза.

За " значимо здравно събитие " се смята всеки нов или влошен случай на неразположение, поради който участничка пропуща работен или образователен ден, нуждае се от консултация с доктор или й пречи на осъществяването на нормалните всекидневни дейности от предходните седем дни. За " съществено здравно събитие " е избран всеки случай, поради който се е наложило посещаване на незабавен кабинет или настаняване в болница през предходните седем дни.

Учените открили, че 4 на 100 от ваксинираните с иРНК ваксина бременни дами са съобщили за значимо здравно събитие в границите на седем дни от първата доза и 7,3 на 100 - след втората доза. Най-често след втора доза бременните оповестяват за общо чувство, че не им е добре, за главоболие или зараза на дихателните пътища.

За съпоставяне 3,2 на 100 от бременните неимунизирани участнички оповестяват за сходни проблеми в седемте дни преди попълването на анкетата. В контролната група на имунизираните небременни 6,3 на 100 оповестяват за значимо здравно събитие след първа доза и 11,3 на 100 - след втора доза.

Сериозни здравни разстройства съвсем липсват във всяка от групите (под 1 процент) и при показалите ги са със сходни равнища и в трите групи.

Спонтанен аборт е най-често съобщаваният сериозен проблем с незначителна разлика при имунизирани и неимунизирани - 2,1 на 100 при неимунизираните бременни и 1,5 на 100 при имунизираните бременни дами в границите на седем дни след първа доза.

" По-ниските равнища на значими здравни разстройства измежду имунизираните бременни спрямо имунизираните небременни са непредвиден резултат и изисква още проучвания ", сподели доктор Джули Бетинджър от института и съавтор на проучването. Според нея е нужно да бъдат изследвани и резултатите на други иРНК ваксини, разнообразни от тези против КОВИД-19, с цел да се обясни дали резултатите от проучването се дължат на платформата на иРНК имунизациите или на тези характерни ваксини.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР