Ваксинационният план ще бъде изменен и в третата фаза ще

...
Ваксинационният план ще бъде изменен и в третата фаза ще
Коментари Харесай

Ваксинират в третата фаза от имунизационния план членовете на изборните администрации

Ваксинационният проект ще бъде променен и в третата фаза ще бъдат включени всички участници в изборния развой - членовете на секционните изборни комисии, на мобилните изборни комисии, членовете на РИК, на ЦИК. Това рапортува министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов в границите на свиканото от премиера Бойко Борисов работно заседание в Министерския съвет.

Министър Ангелов се ангажира още в сряда да внесе нужните промени на държавното съвещание.

Членовете на секционните изборни комисии, които ще бъдат изпратени за изборите в чужбина, също ще бъдат имунизирани. " Експертите оферират всички участници в изборния развой - това са членовете на секционните изборни комисии, на мобилните изборни комисии, членовете на РИК, на ЦИК, да им дадем опция при предпочитание от тяхна страна да бъдат имунизирани. Ще осигурим задоволително количество от нужните ваксини и те ще бъдат имунизирани ", съобщи министър Ангелов. Той добави, че във връзка с напътствията за осъществяване на изборния развой, протоколът е направен и продължава неговото експертно разискване.

" Амбицията ни е цялата изборна администрация, тези които желаят, да имат опция да се имунизират, става дума за над 80 000 души ", посочи вицепремиерът Томислав Дончев.

" В рамките на съществуващия избирателен кодекс, в съдействие с ЦИК, търсим спомагателни благоприятни условия изборният развой в България да бъде още по-прозрачен ", добави Дончев. Той подсети, че от ЦИК до СИК посланичество имат всички политически сили и това не са хора, които са част от държавната администрация. Също по този начин в България всеки протокол от СИК е обществено наличен. " Но търсим опция в границите на настоящото законодателство да осигурим спомагателна бистрота на изборния развой. Допълнително всеки, който демонстрира предпочитание - от интернационална организация до Неправителствени организации в България, има право да взе участие като наблюдаващ в изборния развой. Колкото повече наблюдаващи, толкоз по-добре ", безапелационен беше Дончев и добави, че съществуването на повече безпристрастни страни, които да наблюдават изборния развой, ще бъде спомагателен мотив, че изборите отразяват волята на народа.

" Прозрачността на изборите е извънредно значима и по тази причина положете старания освен ЦИК и членовете и, само че и всички, които непринудено и гратис желаят в секционните изборни комисии да бъдат имунизирани ", посочи министър-председателят Борисов.

Вицепремиерът Захариева рапортува, че досега Министерството на външните работи е получило единодушие от 33 страни за откриване на изборни секции като част от тях са с огромна централизация на българска общественост. Захариева посочи, че се поставят всички нужни старания и е в действие цялостна готовност за обезпечаването на процеса по гласуването в чужбина на българските жители на идните парламентарни избори. Вицепремиерът акцентира, че Министерство на външните работи е в непрекъснат контакт и съгласуваност с членовете на ЦИК. " Вече сме подали искане за разкриване на изборните секции с точната дата на вота във всички страни, в които имаме посолства или упълномощени посланици ", добави Захариева. Тя акцентира, че се поставят старания да не бъдат разкрити по-малко секции спрямо предходните избори. " След диалози с Министерството на здравеопазването, сме планували финансиране и за защитни средства на членовете на секционните изборни секции в чужбина, за стерилизация, а там, където се постанова - и за паравани, тъй като някъде ще има условие от съответната страна за плексигласови паравани ", сподели още Захариева. Тя акцентира, че защото денят на вота е на 4 април, когато е католическият и протестантският Великден, това е провокирало терзания в Министерство на външните работи поради спомагателни усложнения, до които може да се стигне поради рестриктивните мерки поради COVID-19.

Министър Ангелов удостовери, че всички дози от имунизациите, които са получени в България са сложени, като втората доза за довеждане докрай на имунизацията се пази и по този начин се подсигурява довеждане докрай на имунизацията. " Броят на имунизациите, които получаваме, както и тяхната цена са контрактувани от Европейска комисия, а поръчител е Европейската организация за медикаментите. Нито ден няма закъснение на имунизациите.

Толкова колкото ни е изпратила Европейска комисия, толкоз са пристигнали в България ", съобщи от своя страна министър председателят Бойко Борисов. Той подсети, че Народното събрание ратифицира настояването Европейска комисия за всички страни членки да организира състезанията, търговете и по квотен принцип да разпрати имунизациите на страните.

Изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов рапортува, че България ще разполага с 18 милиона дози ваксини по всички контракти , които Европейската комисия подписва с фирмите производители. " До юни в това число в случай, че пет от фирмите получат позволение за приложимост, това ще даде опция на България да имунизира до 2.5 милиона души от популацията ", разясни Кирилов. Днес се чака и мнението на Европейската комисия във връзка с използването на третата ваксина - тази на Оксфорд, което ще разреши ускорение на процеса на имунизация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР