Важно за шофьорите: Предлагат промяна в контролните точки, които отнемат

...
Важно за шофьорите: Предлагат промяна в контролните точки, които отнемат
Коментари Харесай

Важно за шофьорите: Предлагат промяна в контролните точки, които отнемат на нарушителите


Важно за водачите: Предлагат смяна в контролните точки, които лишават на нарушителите. Най-много се завишава глобата за каране след приложимост на алкохол. Променят контролните точки, които ще се лишават на водачите при нарушавания на пътя.
Това плануват промени
в наредбата за установяване оптималния размер на контролните точки, изискванията и реда за отнемането и възобновяване им, листата на нарушаванията, качени за публично разискване.

Предложени са група от нарушавания, за които до този миг не са отнемани контролни точки, както и е повишен размерът на отнеманите точки за избрани нарушавания, заради потребността от понижаване на пътнотранспортния травматизъм,
написа в претекстовете към плана.
Първата смяна визира водачите, които са хванати да карат след приложимост на алкохол. Това е  измежду най-опасните действия, застрашаващи сигурността на придвижването по пътищата, защото понижава опциите на лидера да възприема обикновено пътната конюнктура, забавя неговите реакции, покачва неговото самочувствие.

Ето за какво при открита централизация на алкохол в кръвта от 0.5 на хиляда до 0.8 на хиляда и от 0.8 на хиляда до 1.2 на хиляда, ще се лишават
надлежно 8 и 12 контролни точки.
При наново нарушавания ще се лишават 20 точки,  а не 15, както в този момент. Когато лидерът откаже да му бъде осъществена инспекция с техническо средство за определяне използването на алкохол в кръвта и/или с тест за определяне използването на наркотични субстанции и не даде кръвна проба, ще му се лишават 15 точки вместо 12.
Запазва се размерът на отнеманите точки
за ръководство на МПС, на което табелите не са сложени на избраните места – 8 точки и за ръководство на МПС, което не е записано по надлежния ред или е записано, само че е без табели с регистрационен номер -10 точки.

Въвежда се ново нарушаване, за което ще се лишават точки – за придвижване в лентата за наложително прекъсване по автомагистрала –
10 контролни точки.
Движението в лентата за наложително прекъсване по автомагистрала е извънредно рисково нарушаване заради застрашаване живота на пасажерите в спрелите наложително по някаква причина МПС и възпрепятстване придвижването на колите от избавителните служби, при положение на тежко пътнотранспортно произшествие или различен случай, написа в претекстовете към плана.
Повече точки ще се лишават на лидер,
който се движи в платното за насрещно придвижване по автомагистрала и скоростен път от 10 на 15 точки. Това нарушаване, в изискванията на високи скорости, заплашва непосредствено живота и здравето на хората, пътуващи в вярно движещите се моторни транспортни средства. За наново нарушаване по предходните две нарушавания е препоръчано
да се лишават 20 контролни точки.
Изпреварването е една от най-опасните маневри, като неправилното й осъществяване постоянно приключва с преден удар. Опасността значи, че някой различен участник в придвижването е заставен да прави избавителна маневра.
Затова, за погрешно изпреварване,
в случай че от това е основана непосредствена заплаха за придвижването се усилват отнеманите контролни точки от 10 на 13. За нарушаване на разпоредбите за прекосяване през железопътен прелез се усилват отнеманите точки от 5 на 10, защото това е съзнателно нарушаване с доста висока степен на заплаха.
Всички пътнотранспортни катастрофи
на ж. п. прелез приключват с тежки последици. На последващо място, превишаването на позволената скорост е извънредно рисково нарушаване. В статистиката, по причина скорост, се записват над 30% от всички смъртни случаи. Скоростта по време на произшествието оказва директно въздействие
върху тежестта на получените контузии.
В тази връзка се завишава броят на отнеманите точки от 12 на 18 за превишаване на позволената оптималната скорост в обитаеми места с над 50 км/час от водачи на МПС за публичен транспорт на пасажери и товари.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР