Важно и историческо нарече днешното заседание на парламента в Република

...
Важно и историческо нарече днешното заседание на парламента в Република
Коментари Харесай

Ковачевски: Френското предложение защитава нтересите ни, македонският език ще е официален в Брюксел

Важно и историческо назова днешното съвещание на Народното събрание в Република Северна Македония министър председателят на страната Димитър Ковачевски, който показа препоръчаната от Европейски Съюз преговорна рамка, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ковачевски благодари за поддръжката на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която дойде в Скопие особено, с цел да приказва пред депутатите.

Македонският парламент приключи дебатите за френското предложение, а ръководителят на Народното събрание Талат Джафери заяви, че те ще продължат на следващия ден по обед.

По думите на Ковачевски преди срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел Северна Македония е получила „ набор от хрумвания, а не публично предложение “, което е било недопустимо и това е повода, заради която министър председателят е отхвърлил предлагането.

„ Много значимо е, че не спряхме дотук. Не се отказахме. Не сме решили да играем на подправени патриоти. Напротив, ние продължихме да търсим решение, което да задоволи държавните и националните ползи на македонския народ. На същите червени линии, само че и на същото обвързване за започване на договаряния. В резултат и вследствие на поддръжката на доста европейски другари успяхме да получим едно публично, общо предложение на Европейския съюз. Това европейско предложение в действителност отразява нашите позиции “, съобщи Ковачевски.

Той повтори, че препоръчаната преговорна рамка „ ясно дефинира македонския език като приет и признат в Европейския съюз “.

„ Да, с това предложение за преговорна рамка целият развой на нашите договаряния, всичките милиони страници в идващите години, в това число и актът за пълноправно участие, ще бъдат написани на македонски език. Македонският език ще се приказва публично в Брюксел и във всички европейски столици. Това е най-голямото достижение, най-важният триумф “, съобщи Ковачевски.

Всички двустранни въпроси с България не влизат в преговорната рамка, а с приемането на предлагането незабавно се насрочва провеждането на първата Междуправителствена конференция, акцентира пред депутатите Ковачевски, уточнявайки, че това е истината, всичко останало, което чуват е „ стихия от операции, спекулации, подправени вести и умишлени и неволни вреди и основаване на рецесия и дестабилизация на страната “.

„ На такова предложение, което изцяло отразява нашите национални ползи и червени линии, аз, държавното управление и президентът на страната казахме и казахме „ да “. Ние търсихме и получихме допустимо най-хубавото решение, не сме преговаряли и търсили взаимни отстъпки. Няма да позволим, както в предишното, жителите да живеят в непрекъсната неустановеност, безпокойствие и алтернативи какво ще се случи на следващия ден. Няма да позволим страната да остане на опашката на Балканите, когато всички вървят напред, макар проблемите си от друго естество. Няма да позволим проблемите с идентичността да се употребяват като боеприпаси в битката за места, търгове и родени и неродени генерации да бъдат държани като заложници на това “, съобщи Ковачевски.

По думите му с приемането на препоръчаната от Европейски Съюз преговорна рамка страната остава на единствения път, за който няма опция и че от особена значимост е фактът, че страната стартира да се движи и да се трансформира посредством процеса на договаряния.

„ В същото време изцяло разбирам паниките на жителите. Ето за какво желая да подчертая, че най-важното, ние се ангажираме, че никой не може, няма право и няма да договаря за македонския език, за особената историческа, културна еднаквост по каквито и да е аргументи. Ясен, корав и неизменен ангажимент. Повтарям, за всеки, когато и да е. Точка. Не съм склонен да плачем за ориста си, а да се борим по верния метод, за сегашното и бъдещето. Уверени в себе си и своята еднаквост, без компромис, постоянно и когато и да е. И то допустимо най-скоро като част от обединена Европа и част от един кротичък и напредничав район “, сподели Ковачевски.

По време на обръщението на Ковачевски опозицията наду вувузели и свирки. Това се случи и с всички останали представители от парламентарната естрада, които не са от ВМРО-ДПМНЕ или Левица. Опозиционните депутати гориха и късаха предлагането, викаха и свиркаха, до момента в който не беше разгласен завършек на днешният ден от съвещанието. То продължава и в утрешния ден, до момента в който не се изкажат всички, към 40 записани за изявления.

Междувременно полицията заяви, че петима са арестувани за мятане на твърди предмети към постройката на Народното събрание на Република Северна Македония по време на днешните митинги. Най-възрастният от задържаните е на 44, най-младият - на 26 години.

По време на обръщението през днешния ден на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен към Народното събрание в Северна Македония пред постройката част от протестиращите, призовани от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и Левица, преодоляха металните ограждения и навлязоха в тревните площи пред полицейския кордон, охраняващ постройката и започнаха да хвърлят яйца и тоалетна хартия към постройката.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР