Хиляди демонстранти блокираха днес ключово кръстовище в грузинската столица Тбилиси

...
Хиляди демонстранти блокираха днес ключово кръстовище в грузинската столица Тбилиси
Коментари Харесай

Майдан в Тбилиси: Хиляди демонстранти блокираха ключово кръстовище

Хиляди стачкуващи блокираха през днешния ден основно кръстовище в грузинската столица Тбилиси на фона на продължаващите митинги в страната против закона за " задграничните сътрудници ", предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Те блокираха Площада на героите, през който минава по-голямата част от трафика в града по образеца на " революцията на Майдана " в Киев от 2013-2014 г, когато бе свален президентът Виктор Янукович.

Грузинският парламент през вчерашния ден утвърди на второ четене законопроекта за " задграничните сътрудници ", за който критиците настояват, че е бил въодушевен от Кремъл. Законопроектът, който планува организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да би трябвало да се записват като сътрудници на задгранично въздействие, провокира политическа рецесия в кавказката страна.

За разлика от предходните дни митингите се състояха на две разнообразни места - пред Народното събрание, където е обичайното място за демонстрации, и на Площада на героите, където има монумент в памет на грузинските бойци, починали в сражения, заяви Франс прес.

Демонстрантите блокираха пътя, водещ към площада, а полицията арестува няколко от тях и употребява пикантен спрей, както и през вчерашния ден. В знак на взаимност с задържаните стачкуващите пред Народното събрание се насочиха към площада.

Протестиращите скандираха " Не на Русия! " и носеха плакати с ликовете на депутати от ръководещата партия " Грузинска фантазия ", на които написа " предатели ".

Критиците на законопроекта, който бе неодобрен и от Европейски Съюз и Съединени американски щати, считат, че той ще попречи на упоритостите на някогашната руска република да се причисли към Европейски Съюз. Те упрекват " Грузинска фантазия ", че извършва задачите на Русия.

" Всички сме дружно, с цел да покажем на марионетките на Кремъл, че няма да приемем държавно управление, което върви против волята на грузинския народ ", съобщи пред Агенция Франс Прес един от протестиращите.

През последните дни десетки хиляди стачкуващи се събират пред Народното събрание, с цел да стачкуват против закона, показва Агенция Франс Прес. Във вторник полицията разпръсна тълпата със сълзотворен газ и гумени патрони и извърши към шестдесет ареста.

Грузинското държавно управление твърди, че задачата на законопроекта е да бъдат принудени организациите да показват по-голяма бистрота във връзка с финансирането си.

Първият вид на законопроекта беше зарязан предходната година след огромни улични митинги, отбелязва Агенция Франс Прес.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР