Важно е международната общност да се фокусира върху търсенето на

...
Важно е международната общност да се фокусира върху търсенето на
Коментари Харесай

Румен Радев: Войната превръща в заложник икономическите и социалните системи на всички европейски държави

Важно е интернационалната общественост да се концентрира върху търсенето на способи военните дейности да се прекратят и да се възобнови разговорът, добави Радев

" Голямото предизвикателство пред интернационалната общественост е да не позволим да приемем войната в Европа за обикновено събитие ". Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти преди присъединяване си в Мюнхенската конференцията по въпросите на сигурността, представен от Прессекретариата на президента.

Радев акцентира, че дълбоките несъгласия сред Русия и Украйна мъчно ще се разрешат посредством война, по тази причина е извънредно значимо интернационалната общественост да се концентрира върху търсенето на способи военните дейности да се прекратят и да се възобнови разговорът.

" За страдание, гласовете и от двете страни за победа без оглед на жертвите, разрушенията и тяхната цена, заглушават от ден на ден апелите за мир ", уточни Румен Радев. Затова, по думите на президента, е извънредно значимо интернационалната общественост най-накрая да се концентрира върху търсенето на способи военните дейности да се прекратят и да се възобнови разговорът, тъй че войната да откри своето позволение главно посредством политически средства.

Държавният глава подсети също по този начин, че през годините Мюнхенската конференция по сигурността се е утвърдила като водеща платформа за дебатиране на проблемите в световната среда на сигурност. Показателно е и че в разгара на войната в Украйна Мюнхенската конференция припомня на участниците за своето мото – „ създаване на мир посредством разговор “, което по думите на президента, би трябвало да е пътят, по който би трябвало да се стремят да поемат и Украйна, и Русия, както и Европа и светът. Още повече, че тази война разрушава международната архитектура за сигурност, към този момент се е трансформирала в световен стопански конфликт и е навлязла във етапа на война на безсилие освен за двете воюващи страни. „ Всеки ден от тази война е опасност за международния мир, а нейните вторични резултати трансформират в пленник икономическите и обществените системи на всички европейски страни “, подсети още Румен Радев.

Държавният глава подсети също по този начин, че на идния интернационален конгрес ще бъдат наранени тематики, като положението на демокрацията и спазването на човешките права.

" Нека не забравяме, че към момента и в Европа имаме проблем с човешките права и забележим в какво положение са правата на македонските българи в нашата югозападна съседка ", прикани президентът.

Сред акцентите на Мюнхенската конференция ще бъде и процесът по раждането на геополитическа Европа, в който България има своята дейна позиция с политиките си в областта на енергетиката, стопанската система и сигурността. „ Идеите и плановете, които водят до действителна диверсификация и сигурност на доставките на енергийни запаси освен за нашата страна, само че и за нашите сътрудници и съдружници, са част от този развой “, акцентира Румен Радев. Държавният глава открои като образци различните доставки на петрол за българската рафинерия посредством обновяване на плана за петролопроводАлександруполис-Бургас, достъпът до слотове за полутечен газ и до газопреносните мрежи на Турция и Гърция, както и планът, който България инициира, Solidarity Ring, за обединяването на потенциала на газопреносните мрежи на България, Гърция, Румъния, Словакия, Унгария, Австрия, с което се основава действителна енергийна диверсификация.

Румен Радев акцентира също по този начин, че защитата на външните европейски граници и развиването на нужната за това инфраструктура е от извънредно значение за страната ни, която чака засилена поддръжка от Европейската комисия и страните-членки в Европейски Съюз. Предстои представители на Европейската комисия да посетят България, с които на място ще бъдат разисквани всички благоприятни условия за уверено подкрепяне на страната ни посредством значително европейско финансиране.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР