Важни са няколко неща - много добри квалифицирани работници, първокласни

...
Важни са няколко неща - много добри квалифицирани работници, първокласни
Коментари Харесай

Борисов: Стабилността повишава БВП

Важни са няколко неща - доста положителни квалифицирани служащи, първокласни вложители, магистрална и жп инфраструктура, най -ниският налог в Европа - 10 % плосък налог. Тази непоклатимост води до повишение на Брутният вътрешен продукт, а от там и на приходите на хората. Ако едно от тези неща разклати ли се, всички падат като домино. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов, който е на обиколка из страната, с цел да види по какъв начин върви разширението на газопреносната ни система край Пирдоп. Заедно с него е шефът " Булгартрансгаз " Владимир Малинов, както и Ролънд Харингс - изпълнителен шеф на " Аурубис ", чийто цех у нас се намира точно сред Пирдоп и Златица, на към 80 км от София.

Харингс акцентираха, че за тях този газопровод е доста значим. Благодари на Борисов за положителното съдействие и доверието. По думите му това, че имат толкоз положителни връзки и прогнозируемост с българското държавно управление, е от извънредно значение, с цел да развиват бизнеса си. Изтъкна, че заводът на " Аурубис " в Пирдоп е един от значимите в тяхната група и създава цветни метали, който са изключително значими поради и Зелената договорка. Инвестирали у нас от 1998 година 1,2 млр. лв., а в този момент програмата им планува нови 250 млн. лв. вложения.

Борисов посочи значимостта на цялостната диверсификация на газ от всички източници по света. Премиерът разясни, че " Аурубис " е измежду най-големите данъкоплатци в България и са ангажирани в опазването на околната среда. По думите му газопроводът с изключение на за този цех, е за целия район - Панагюрище, Пирдоп, Челопеч и други. Това означавало, че с изключение на за индустрията, е и за битови консуматори. Напомни, че до края на годината ще построят газовата връзка с Гърция и ще може да се доставя полутечен газ от всякъде - Америка, Египет и други. Благодарение на това, че са понижили с 50 % цената на газта, по време на пандемията вложенията се увеличавали. И даде образец с 250 млн. лв., които точно " Аурубис " влагат.

Малинов подсети, че газопроводът е 62 км, ще се свързва със съществуващата мрежа на " Булгартрансгаз ", инвестицията им е 36 млн. лв.. Освен огромните индустриални потребители, като " Аурубис ", имало и други в района - " Асарел Медет ", ще обезпечи газоснабдяване за Септември, Панагюрище, Пирдоп, Лисичово, Златица. Очаквали да усилят потреблението на България с 10 %, а тръбата можела да придвижва по 300 млн. куб. метра газ годишно или 30 000 куб. на час. Убедени сме,че този потенциал ще бъде употребяван, сподели Малинов.

След това министър председателят посети и самия цех. Борисов разясни, че у нас се намират съпътстващи производства за автомобилостроенето в Германия, измежду които и детайли за електрически автомобили. " Ние сме бъдещето ", сподели министър председателят. Добави, че в завода на " Аурубис " с изключение на на БГ предприятията, изнасят цветни метали за целия свят - Китай и други.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР