Важна роля за успешната емисия на българските 10-годишни еврооблигации във

...
Важна роля за успешната емисия на българските 10-годишни еврооблигации във
Коментари Харесай

Американци изкупили 24% от българските еврооблигации

Важна роля за сполучливата емисия на българските 10-годишни еврооблигации във вторник на интернационалните пазари е даването на достъп до нея на институционални вложители от Съединени американски щати - на процедура най-широката инвеститорска общественост.

Това разгласи финансовият министър Росица Велкова на специфичен брифинг във връзка пласирания дълг от 1.5 милиарда евро и реализирана рентабилност от 4.8%. Тя е значително по-ниска от в началото оповестената рента от 5.25% от финансовото министерство и съвсем на равнището на реализирана рента при емисията външен дълг през септември.

По думите на Велкова страната ни е употребила и удобен " прозорец " на пазара по съвет на банките-консултанти. 

" Постигнахме най-голямото търсене на български дълг на външни пазари, получихме поръчки от 248 вложителя за близо 7.3 милиарда евро. Това ни даде опция да понижим оферти спред с 35 базисни пункта ", изясни Велкова.

24% от емисията е била изкупена от вложители от Северна Америка.

С набраните 1.5 милиарда евро ще бъде затрупан остарял дълг, чийто падеж е на 23 март тази година. Въпреки, че страната ни е без нов бюджет и е в условия на така наречен „ удължителен закон “, правителството има право да тегли дълг, само че в границите на покриването на остарели отговорности. През тази година има заплащане и по различен падеж, само че той е в дребен размер и по тази причина не се постанова друго излизане на интернационалните пазари, изясни финансовият министър.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР