В Западните Балкани Сърбия е основният проводник на руските интереси,

...
В Западните Балкани Сърбия е основният проводник на руските интереси,
Коментари Харесай

Служби: Сърбия е проводникът на Русия, Черно море е основен театър на сблъсък

В Западните Балкани Сърбия е главният проводник на съветските ползи, водещи до дестабилизация на целия район. Черно море се трансформира в главен център на опълчване поради дейностите на Русия. Това са съществени заключения от отчетите на службите за сигурност, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Западните Балкани и Черноморският район са от основно значение за националната сигурност на България. Именно в тези два района през миналата година протичаха процеси, които бяха деликатно следени от трите специфични служби –Държавна организация Национална сигурност (ДАНС), Държавна организация Разузнаване (ДАР) и Служба „ Военно разузнаване “. Докладите за тяхната активност през 2021 година бяха утвърдени от Министерски съвет.

ЗАПАДНИ БАЛКАНИ

2021 година мина под знака на българо-македонското недоразумение, подбудено от кражбата и фалшификацията на българската история от страна на управляващите в Скопие и налагания от тях език на омразата против всичко българско. Отказът на РСМ да поддържа добросъседски връзки попречи на страната да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

В своя отчет ДАНС отбелязва, че в Западните Балкани остават провокациите, свързани с междудържавни и междуетнически напрежения, използването на върховенството на закона, спазването на договореностите за добросъседство и другарство, потреблението на език на омразата, опити за заграбване на история и еднаквост и нарушение правата на лица с българско съзнание.

За ДАР отрицателно въздействие върху ситуацията в Западните Балкани оказваха както деянията на шовинизъм, по този начин и продължаващите опити на външни фактори за налагане на въздействието им в района.

Темата Западни Балкани е основна в активността на военното разузнаване, което посвещава забележителна част от отчета си на провокациите и рисковете за България, изхождащи от района. СВР отбелязва, че процесите в района са били обусловени от устрема за ускорение на европейската интеграция.

„ В този аспект продължи дейното лобиране на интернационално равнище на ръководещите в Р Северна Македония (РСМ) и Албания в поддръжка на напъните им за присъединение в Европейски Съюз, както и за увеличение на натиска върху България за навреме урегулиране на нерешените въпроси сред Скопие и София “, акцентират от военното разузнаване.

СВР отбелязва, че Сърбия остана главен проводник на съветските ползи в района , въпреки че се стреми да организира релативно независима политика във връзка с националната си сигурност. „ Продължава да разчита на Русия и Китай за рационализация и превъоръжаване на сръбските въоръжени сили , като редом интензивно развива личния си военно-промишлен комплекс “, се показва в документа.

Инициираният от Белград план Отворен Балкан (т. нар.,,Мини Шенген " ) за разширение на районното съдействие в областта на стопанската система и търговията продължава да се развива с дейното присъединяване на РСМ и Албания, само че остава пренебрегнат от Касово, Черна гора и БиХ.

В отчета се прави разбор също по този начин на обстановката в Босна и Херцеговина . Тя остава нестабилна поради активността на водача на сръбската общественост Милорад Додик , който желае усилване на автономността на Република Сръбска. Той упорства за отдръпването на сърбите от „ общодържавните въоръжени сили, правосъдни и данъчни институции и основаване на ентитетски “.

Активността на просръбските партии ерозира държавността и на Черна гора . „ Опитите на просръбските партии да усилят позициите си в държавното ръководство задълбочиха политическата рецесия в Черна гора и доведоха до събаряне на държавното управление на Здравко Кривокапич, въпреки че новият кабинет на малцинството няма да обезпечи устойчиво ръководство и ускорение на участието на страната в Европейски Съюз “, се показва в документа.

Не е осъществен прогрес в разговора Косово – Сърбия, в това число заради решимостта на ръководещите в Прищина да приложат взаимен метод в връзките с Белград.

ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

ДАНС отбелязва, че през 2021 година районът на Черно море се трансформира в главен спектакъл за изострена конкуренция и опълчване.

„ През втората половина на годината Руската федерация стартира огромна хибридна акция за преустановяване разширението на НАТО на изток и опазване на съветското въздействие в прилежащи страни. За задачата ангажира сложен инструментариум, в това число дипломация, военна мощ, специфични служби, стопански лостове и зависимости (основно в енергийната сфера) , осведомителни пропагандни и дезинформационни акции и хакерски атаки “, регистрира контраразузнаването.

ДАНС предизвестява, че недоразвитата диверсификация на източници и направления лимитира способността на България за противопоставяне на зараждащите съмнения на пазара на природен газ в подтекста на енергийната рецесия в Европа през 2021 година „ Значимата взаимозависимост от Русия основава спомагателни опасности поради почналата в средата на 2021 година хибридна интервенция против Украйна, прераснала във военна инвазия през февруари 2022 година В тази връзка са налице опасности за сигурността на доставките “, показва контраразузнаването.

ДАР сбито отбелязва, че рецесията в Източна Украйна, периодическото напрежение към Нагорни Карабах и „ замразените “ спорове - Приднестровие, Южна Осетия и Абхазия, продължиха да генерират опасности и закани по линия на сигурността. Асиметричните и хибридните опасности и закани останаха измежду основните фактори, оказващи отрицателно влияние върху външната среда на сигурност.

СВР отделя в детайли внимание на Черноморския район, акцентирайки, че основният дестабилизиращ фактор беше възходящото опълчване на Руската федерация против Запада и натиска ѝ против Украйна . Те се обуславят от стремежите на Москва посредством силови механизми да промени съгласно разбиранията си международния ред и да обособи своя сфера на доминация и въздействие.

Военните означават изострянето на връзките на Русия със Съединени американски щати и Запада като цяло. Напрежението нараства и за неговото понижаване на спомагат и двете извършени против сред президентите Владимир Путин и Джо Байдън през юни и декември 2021 година

„ Същевременно предислоцирането на съветски сили от октомври 2021 година към зоната на общата граница с Украйна не кореспондираше с нормалната процедура и годишния подготвителен цикъл на Водоснабдителна система на РФ. Посредством продължаващото им съсредоточаване, Кремъл създаваше разширени благоприятни условия за ескалация, като по този метод се стремеше да „ моделира " държанието на НАТО и Европейски Съюз за реализиране на личните си стратегически цели. Вследствие военната опасност за сигурността освен в районен само че и в световен проект прогресивно се усилваше “, се споделя в документа. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР