В Закона за мерките по време на извънредното положениe, приет

...
В Закона за мерките по време на извънредното положениe, приет
Коментари Харесай

Природозащитници се обявиха срещу извънредното изгаряне на пестициди без обществени поръчки

В Закона за ограниченията по време на изключителното положениe, признат през вчерашния ден, дефинитивно беше признато незабавно изгаряне на пестициди без социална поръчка. Тази незабавна мярка беше препоръчана от Министъра на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро преди седмица. От природозащитната коалиция " За да остане природа в България " през днешния ден обявиха в отворено писмо до екоминистъра, че това е опит да се прокара извънредно рисковата процедура, в миг, в който вниманието на обществото е ориентирано напълно в друга посока.

Според известие до медиите на съдружие " За Земята ", което е член на природозащитната коалиция, няма причини какво постанова да се позволява прескачане на публичните поръчки, нито за какво това става тъкмо в този момент. Те допускат, че се употребява незабавното приемане на закон в подтекста на пандемията на COVID-19, с цел да се прикрият противоречиви позволения за изгаряне на боклуци в промишлената зона на Девня. Тези документи са издадени в предишното от районната дирекция на екоминистерството РИОСВ-Варна и облагодетелстват две съответни компании, прибавя прессъобщението.

В писмото си до екоминистерството природозащитните организации декларират, че България не разполага с съоръжения за неутрализиране на залежали пестициди, гарантиращи съблюдаване условията на използваното законодателство. Те прибавят, че общественият указател на лицата, притежаващи документи за осъществяване на действия с боклуци, демонстрира, че двете компании имат позволения за изгаряне на пестициди, издадени от РИОСВ-Варна, макар че описанията на софтуерния развой в тях са непълни и неточни.

Природозащитниците предизвестяват, че от техническа позиция и не може да се заключи ясно и еднопосочно, че при проектирането и построяването на оборудванията са спазени нормативните условия. Според екокоалицията и двете разрешителни са за камерни пещи с от време на време деяние, които не са подобаващи за изгаряне на рискови боклуци, към които спадат и пестицидите. Заради подозренията в двете разрешителни съществуват голям брой опасности от разрешението за изгяране на боклуци наоколо до Девня от двете компании - има заплаха от ненапълно изгаряне, както и от замърсяване на въздуха с устойчиви органични замърсители, които да влошат здравната конюнктура във варненско.
Данита Заричинова от " За Земята " разяснява: " Извънредното състояние в България и други страни в Европа, постановено поради вируса Covid-19, не допуска по никакъв метод изгаряне на токсични субстанции без нужни технологии за сигурност. Тъкмо противоположното - такова деяние крие евентуална опасност за здравето на хората, живеещи наоколо до двете съоръжения, които имат позволение ".

Природозащитните организации чакат отговор от ведомството на министър Димитров по няколко въпроса: за какво се приключва износът на пестицидите за обезвреждане; каква е изключителната нужда, която постанова пестицидите да бъдат обезвредени в страната, с цел да бъде това част от закон за изключителното положение; каква е изключителната нужда обезвреждането на пестициди да се прави без социална поръчка; за какво е позволено изгарянето на рискови пестициди на по-малко от един километър от последните къщи на град Девня.

В изявление за Би Ти Ви довечера министърът разяснява, че пестициди нямало да се горят на територията на страната, и това било " огромна тиражирана неистина ". Той сподели, че избрани количества пестициди са събрани от селата на една площадка и непрекъснато се издават известия за експорт за чужбина, само че към този момент никой не проявявал интерес. " А някой си намерения, че ще горим нездравословни боклуци тук, в България, безусловно, бомби, мини... ", разяснява той. Димитров добави, че не е редно събраните количества да бъдат връщани по селата, с цел да не се тормози популацията. само че в цяла Европа инсинераторите били затворени.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (236)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР