В юбилейния си сезон, когато честват 100 години от професионалното

...
В юбилейния си сезон, когато честват 100 години от професионалното
Коментари Харесай

Лятно турне на Музикалния театър и балет Арабеск

В юбилейния си сезон, когато празнуват 100 години от професионалното начало на оперетата в България и 50 години от основаването на „ Арабеск” – Музикалния спектакъл и Балет „ Арабеск” потеглят на лятно турне във Варна, Бургас и Велико Търново
Балет „ Арабеск “ гостува с най-ново си заглавие „ Ромео и Жулиета “ на 6 юли в Летния спектакъл във Варна, а на 7 юли открива програмата на Фестивала на сцена „ Крепост Царевец” във Велико Търново. Начало на спектаклите - 21 часа.

„ РОМЕО И ЖУЛИЕТА” – Балет „ Арабеск”
Музика- Сергей Прокофиев,
Хореография - Боряна Сечанова,
Сценография - Иван Токаджиев,
Костюми - Николина Костова-Богданова
Диригент - Константин Добройков
Участват танцьорите на Балет „ Арабеск”.
Балет „ Арабеск “ показва най-великата любовна история на всички времена. „ Ромео и Жулиета” е съвременен танцов прочит на пиесата на Шекспир с неповторимата музика на на Сергей Прокофиев. Хореографът Боряна Сечанова слага въпросите за тогавашните и сегашните показа за любовта, за положителното, отговорността и мястото на индивида в мирозданието.
В историята на трупата постановката на Сечанова е третата среща с великата пиеса на Шекспир. През 1972 година италианския хореограф Хуан Корели слага „ Ромео и Жулиета “ по музика на Чайковски, особено за „ Арабеск “. Постановката печели премията за модерна хореография на VI-ия интернационален балетен конкурс във Варна. През 1979 година Маргарита Арнаудова прави своята версия на „ Ромео и Жулиета “ по сюитата на Прокофиев.
На 8 юли в Летния спектакъл във Варна и на 10-ти юли в Летния спектакъл в Бургас Музикалния спектакъл показва „ Царицата на чардаша” от Калман –царицата на всички оперети. Начало на спектаклите 21 часа. Диригент в Летния спектакъл във Варна е маестра Любка Биаджони.
Гостуването на постановката на Музикалния спектакъл „ Царицата на чардаша” на 10 юли в Бургас е в границите на Музикалните празници „ Емил Чакъров” 2018
„ ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША” от Имре Калман
Режисьор -постановчик – Адриан Холендер
Режисьор- Марияна Арсенова
Диригент – постановчик - Любка Биаджони
Диригент - Юли Дамянов
Сценография и костюми – Иван Савов
Хореограф – Мариан Стефанов
Хормайстор – Людмил Горчев
Участват солисти, хор, балет и оркестър на Музикалния спектакъл. В Бургас - с присъединяване на оркестъра на Държавна опера Бургас – диригент Юли Дамянов.
Зрителите ще видят една класическа и в това време съвременна трактовка на оперетата на Калман, която ни придвижва в блестящата атмосфера на Австро-Унгарската империя. Модерното в нея е освен динамичността на действието, само че и взаимоотношенията сред героите. Публиката ще се наслаждения на музиката на Калман с нейната богата оркестровка, увличащото либрето, динамичната хореография и красивите костюми и сценография.
„ Моята цел като режисьор е да докосна публиката посредством една от най-обичаните оперети в света” – споделя австрийския режисьор-постановчик Адриан Холендер. „ В „ Царицата на чардаша” любовта се извисява и над най –нерешимите обществени разлики и спорове.”
В навечерието на премиерата в Музикалния спектакъл дъщерята на Имре Калман, Ивон Калман, изпрати писмо до екипа на новата режисура с благопожелание за триумф на популярната оперета на татко й. „ За мен е голямо наслаждение да зная, че творчеството на татко ми е толкоз обичано и ценено в България” – написа Ивон Калман. „ Знам, че във вашата страна оперетата има огромна традиция. Изпращам моите най-хубави пожелания за бъдещия триумф на „ Царицата на чардаша” на Музикалния театър”– написа още Ивон Калман.

На 11 юли от 19:00 часа Музикалния спектакъл ще показа концерта „ ПРАЗНИК НА ОПЕРЕТАТА И МЮЗИКЪЛА” в Държавна опера Бургас.
На него ще прозвучат най-обичаните и известни мелодии от света на мюзикъла и оперетата.
ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ЛЯТНОТО ТУРНЕ НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР И БАЛЕТ „ АРАБЕСК” ПРЕЗ ЮЛИ!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР