В ядрените централи на Украйна обикновено важат строги правила за

...
В ядрените централи на Украйна обикновено важат строги правила за
Коментари Харесай

Рисковете се увеличиха: опасна ли е АЕЦ Запорожие

В нуклеарните централи на Украйна нормално важат строги правила за сигурност – само че след началото на войната е мъчно да се съблюдават. „ Не можех да си показва, че равнището на сигурност ще падне на толкоз ниско равнище. Вече сме имали шест спирания на тока в най-голямата атомна централа в Украйна и в Европа “, споделя Петро Котин, началник на държавния тръст „ Енергоатом “, който ръководи нуклеарните централи в Украйна. Става дума за АЕЦ „ Запорожие “, която е окупирана от съветските бойци от началото на март.

" Лесно може да се стигне до злополука "

Бившият чиновник на централата Александър Пинтилин споделя пред АРД, че когато руснаците атакували централата, работещите в реакторната зала чули изстрели, а след това се стигнало до пробив в покрива. „ Забелязахме също, че една стена на специфичното помещение, където се съхраняваха горивните пръти, е пробита. “

„ Ако този материал бъде обиден от изстрел, може да се стигне до освобождение на радиация и до същинска злополука “, споделя шефът на „ Енергоатом “ пред проверяващите публицисти от немската медия. „ Ако бъдат повредени единствено няколко горивни детайла, това ще има единствено лимитирано влияние върху околната среда. Ако обаче бъде повредено ядрото на реактора, следствията ще са същите като тези в Чернобил. “ Принципно съгласно Женевската спогодба нуклеарни уреди не могат да бъдат част от военно опълчване, само че в „ Запорожие “ тези условия не се съблюдават. /това е по-надолу/

Облакът може да се популяризира на стотици километри

Опасността, която произтича от дадена нуклеарна централа, зависи от количеството радиоактивен материал и типа на офанзивата. АЕЦ „ Запорожие “ има шест реактора, всеки от които е екипиран със 163 горивни пръта. Отработените горивни детайли по-късно отиват в намиращия се в съседство охладителен басейн. Освен това има и особено „ изсъхнало вместилище “ със стоманени контейнери в бетонова обвивка, където се съхраняват общо 8700 остарели горивни детайли.

Киев е на 500 километра от АЕЦ „ Запорожие “, само че възможен радиоактивен облак оттова би могъл да се популяризира на стотици километри и според от посоката напразно би могъл да засегне редица околни страни.

През септември 2022 година и шестте реактора на централата бяха изключени. „ Съоръженията са студени, в системата към този момент няма напрежение “, изяснява пред АРД специалистът по нуклеарна сигурност Уве Щол. „ Поради това количеството на радиоактивен йод-131 или цезий е намаляло доста – т.е., даже и да се стигне до радиоактивно лъчение, то ще е доста по-малко, в сравнение с при случаите в Чернобил или Фукушима “, споделя той.

Каква е сегашната обстановка

Бивш почитан чиновник на централата, споделя, че измежду работещите царува боязън, и избира да остане неизвестен. Той споделя, че руснаците нееднократно са се намесвали по кое време реакторите да бъдат спирани или пускани, което съгласно него е доста рисково.

Междувременно в „ Енергоатом “ се получават от ден на ден сведения за репресии по отношение на служащите в централата от страна на съветските военни, споделя шефът на концерна Котин и твърди, че 200 души са били подложени на изтезания, а 30 са изчезнали.

Всичко това се прави за да принудят служащите да преминат към съветския тръст, поел централата. Пропускът на цитирания събеседник на АРД бил лишен, тъй като той отказал да подпише съветски контракт. Оттам нататък го заместват съветски техници, които обаче не са подготвени за работата в „ Запорожие “. „ Разликата спрямо една съветска атомна централа е голяма – по тази причина имат потребност от моята подготовка при незабавни случаи и не позволяват да напуснем града със фамилията ми. “ За благополучие незабавни случаи досега не е имало.

Опасните прекъсвания на тока

От първи септември 2022 година Международната организация за атомна сила има свои наблюдаващи в централата. Експертите на МААЕ установяват непрекъснати нарушавания на разпоредбите, а най-голямата им угриженост е обвързвана с това, че поради обстрела централата на няколко пъти е губила връзка с електропреносната мрежа.

Шефът на „ Енергоатом “ Котин показва, че спряната централа има потребност от електрическа енергия за помпите, които охлаждат горивните детайли. „ Това е последната отбрана на централата от злополука. След това се стига до стопяване на ядрото на реакторите. “

Многократните повреди, провокирани от съветските офанзиви против електропреносната мрежа на Украйна, досега са били отстранявани бързо от украинските техници, нерядко с заплаха за живота им, показва АРД.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР